Спеціальні потреби

Що США і Росія розуміють під переглядом відносин





Президент Обама відбув до Європи, де, серед іншого, проведе зустрічі з європейськими лідерами. На порядку денному Вашингтона залишається також покращення взаємин з Росією. Але чи готовий Вашингтон на поступки?

Відразу після приходу до влади представники адміністрації Обами заговорили про необхідність «перезавантаження» відносин з Росією. Однак, як пише в редакційній «Вашингтон пост», виглядає, що Вашингтон та Москва мають дещо різне уявлення про те, що означає перегляд відносин між обома країнами. Кремль, як здається, переконаний, що змінити свою політику має виключно Вашингтон. Окрім цього, російські посадовці вважають, що США мають прийняти бажання Москви вважати країни колишнього Радянського Союзу зоною своїх пріоритетних інтересів – наголошує «Вашингтон пост».

Але представники адміністрації Обами, як виглядає, не готові до визнання такого статусу кво. Не зважаючи на заяви про необхідність перегляду взаємин з Росією, на думку експерта Інституту Брукінґса та колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, Вашингтон таки не готовий погодитись з тим, що Росія має право диктувати сусіднім незалежним країнам їх зовнішню політику:

«З моєї точки зору, є чіткий сигнал, що Вашингтон продовжуватиме підтримувати Україну та Грузію, намагаючись знайти баланс. Дивлячись на процес з позиції України, мені здається, що покращення взаємин між США та Росією та між Росією і НАТО – це позитивний розвиток для України. Це дає Україні більше свободи для маневрів. З досвіду моєї роботи з представниками української влади, вони почуваються більш комфортно, коли взаємини між Росією та США є добрими, оскільки це зменшує тиск, який вони відчувають у своїй роботі».

Водночаc колишній високопосадовець адміністрації Буша Дейвід Креймер вважає, що адміністрації Обами буде важко покращити взаємини з Росією, яка не готова прийняти факт, що колишні радянські республіки мають право діяти самостійно, а не під диктовку Росії.

Говорить колишній другий заступник державного секретаря Креймер:

«Я не думаю, що адміністрація Обами хоче створити проблеми для України в процесі перегляду чи покращення взаємин США з Росією, які стали дуже напруженими наприкінці діяльності адміністрації Буша. Але я думаю, що адміністрації Обами буде надзвичайно складно запевнити такі країни, як Україна, Грузія, що США не починають вести політику, яку можна охарактеризувати, як Росія перш за все, що сусіди Росії будуть розглядатись як другорядні, коли Росії віддаватиметься пріоритет».

Але виглядає на те, що нова адміністрація США таки не має планів відвернутися від України та Грузії заради усмішки Кремля. «Вашингтон пост» посилається на заву президента Обами , яку він зробив у середу під час зустрічі з генсеком НАТО: « Ми готові натиснути кнопку «перезавантаження» у відносинах з Росією, але ми продовжуватимемо дотримуватись основного принципу, що країни, які бажають приєднатись до НАТО, можуть це зробити». Ця заява, на думку газети, є чітким сигналом для України та Грузії, що вони можуть не зважати на злісні заперечення з боку Росії і приєднатись до Альянсу, як тільки будуть готові. Як відреагує на це Росія, ми можемо почути уже цього тижня, коли президенти Росії та США зустрінуться у Лондоні.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG