Спеціальні потреби

Студенти дають перевагу місцевим продуктам





Вибір транспортного засобу – автомобіля чи метро – впливає на те, скільки вуглецю потрапить в атмосферу. А от, експерти кажуть, що і вибір їжі також впливає на навколишнє середовище. В американських коледжах і університетах розпочався рух за те, щоб пропонувати студентам місцеві продукти харчування і таким чином сповільнити глобальне потепління.

Їдальня Американського університету у Вашингтоні – улюблене місце Кейсі Роу. У студентській їдальні під назвою «З ферми на виделку», пропонують страви, приготовані, виключно з продуктів місцевих господарств.

Студентка Американського університету Кейсі Роу: «На мою думку ця їжа свіжіша і краще смакує».

Приятелька Кейсі – Джулі Манро каже, що приходить сюди і тому, що дбає про навколишнє середовище.

«Чим коротші дистанції перевезення продуктів, тим менше пального використовується. Перевезення - важливий фактор у зменшенні викидів вуглецю в атмосферу».

Кейсі Роу додає, що вони таким чином допомагають місцевим фермерам, малому родинному бізнесу.

Програма «З ферми на виделку» є частиною заходів, покликаних розвинути у студентів почуття відповідальності. Крис Муді є виконавчим директором з питань житла і харчування в Американському університеті.

«На мій погляд, люди не задумуються над походженням продуктів, коли приходять у їдальню. А ми розповідаємо їм про фермерство і місцеву економіку».

Дедалі більше університетських їдалень у Сполучених Штатах забезпечуються продуктами харчування з місцевих господарств. Каліфорнійська компанія «Бон Апетіт» доставляє місцеву городину до приблизно чотирьохсот коледжів і корпорацій по всій країні.

Районний керівник компанії «Бон Апетіт» Івон Матесон:

«Усі наші відділи беруть участь у програмах закупівлі місцевих продуктів для кафе та університетів, які ми обслуговуємо».

Харчові складники, що входять у типову американську страву, транспортують у середньому дві тисячі чотириста кілометрів від місця вирощування.

Мері Сото є головним кухарем студентської їдальні в Американському університеті. Вона каже, що закуповує принаймні двадцять відсотків продуктів на фермах, розташованих у радіусі не більше двохсот сорока кілометрів.

«Проблема у тому, що вирощення овочів та фруктів залежить від сезону, зокрема вздовж східного узбережжя США», - каже Мері.

Також кухар студентського кафе у Мерилендському університеті Франц Коралес каже, що сімдесят-вісімдесят відсотків страв, які він готує, містять продукти місцевих господарств.

«Через цю програму і завдяки інформації, яку ми подаємо на університетській інтернет-сторінці, студенти знають, звідки надходять продукти харчування, і вони вдячні за це».

Кейсі Роу, яка є директором студентської організації «Еко-сенс», каже, що її організація виступає за те, щоб Американський університет ініціював ще більше програм, скерованих на зменшення забруднення довкілля і підтримку місцевої економіки.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG