Спеціальні потреби

У Вашингтоні посвятили місце під пам’ятник Голодомору



У Вашингтоні відбулась церемонія посвячення місця, де з часом стоятиме пам’ятник жертвам українського Голодомору. Дозвіл на встановлення меморіалу свого часу підписав Президент Джордж Буш. У церемонії взяла участь перша леді України Катерина Ющенко.

Місце в центрі американської столиці, де стоятиме пам’ятник жертвам української трагедії, посвятили священики православної та греко-католицької церков. Церемонія стала кульмінацією низки акцій відзначення 75-ї річниці Голодомору, які протягом року проводила українська громада. Загалом, ще не закінчений процес встановлення пам’ятника почався багато років тому. Президент УККА Тамара Ґалло зазначає, що українська громада працювала над цим 15 років.

Домогтися дозволу на встановлення українського пам’ятника в центрі американської столиці допоміг конгресмен від штату Мічіґан Сенді Левін. Саме він став спонсором відповідної резолюції, яку згодом підписав Президент Бушем:

«Ми зібралися, щоб сказати світові, що це священне місце стане символом не лише для українців, чи американців, але для всього світу».

Левіну, давньому другу української громади, віддає належне і перша Леді України Катерина Ющенко, для якої питання Голодомору особисте, адже трагедію пережила вся її родина:

«Дуже вдячна всім, хто долучився до цього, особливо конгресмену Левіну, а також вдячна громаді за те, що вона багато років працювала над тим, щоб отримати це прекрасне місце».

Участь у церемонії посвячення місця під пам’ятник взяли також українські та американські дипломати, свідки Голодомору та люди, які приїхали до Вашингтона з різних куточків Америки. Борис Потапенко приїхав із Детройта:

«Слава Богу, що на цій землі у Вашингтоні буде стояти пам’ятник. І вже ніякий професор не буде перечити, що моя родина потерпіла, що ціла українська нація потерпіла».

Незабаром в Україні буде оголошено конкурс, а з часом Уряд України повинен звести над Вашингтоном пам’ятник, який нагадуватиме світу про маловідому йому трагедію.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG