Спеціальні потреби

Обрання Ющенка головою НСНУ суперечить Конституції


Українські експерти неоднозначно сприйняли рішення Президента очолити партію Народний союз «Наша Україна». Коментуючи обрання Віктора Ющенка головою НСНУ, політологи, зокрема, вказують на те, що цей крок порушує вимоги Конституції.

Рішення Ющенка узаконити свої стосунки з партією Майдану, з якою його довгі роки єднали міцні неформальні узи, здивувало експертів. Крок запізнілий, кажуть вони, адже «медовий місяць» у стосунках президента і Нашої України давно минув. Та і з юридичного боку цей союз далеко не бездоганний.

Що змусило главу держави, який досі був почесним головою Народного Союзу Наша Україна, очолити її де-юре? Причина – прагнення жорсткіше контролювати партію у світлі майбутніх парламентських і президентських виборів, – стверджує директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран:

«Насамперед, крок Ющенка це спроба поновлення прямого контролю над діяльністю партії. Оскільки партія часто підводила президента, заявляючи про бажання створювати не ті політичні союзи, які хотів президент. Достатньо сказати, що Наша Україна висловлювалась достатньо прозоро за поновлення демократичної коаліції в розширеному складі, і цей сценарій для Ющенка був неприйнятним. Це перша причина. Також є сподівання у Ющенка, що такий крок підніме статус Нашої України, і і її рейтинг, який зараз низький, може піднятися за рахунок бренду Ющенка. Є таке сподівання. Може, в принципі, і так, і на парламентських виборах партія, яку очолює Ющенко, зможе набрати на кілька відсотків більше, але на президентських виборах це занижує статус, тому що завжди можна критикувати президента з тієї позиції, що Наша Україна це не та політична сила, яка має значну підтримку громадян України і є дві інші політичні сили, які мають підтримку набагато більшу. Тому якщо говорити про президентські вибори, то такий крок є технологічно не зовсім вдалий».

Крок не тільки невдалий, але й суперечить Конституції, – наголошує інший експерт, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

«Є стаття 103 Конституції, де чітко говориться про те, що президент не має права обіймати керівні посади в громадських об’єднаннях. Я пам’ятаю дискусію стосовно того, хто очолить Нашу Україну, яка була на початку 2007-го року. І тоді теж говорили про те, що варто самому Ющенку її очолити і повести Нашу Україну на вибори, але аргументом проти була якраз саме ця стаття Конституції. Тобто тут явно виникає суперечність. І, чесно кажучи, важко уявити, як президентські юристи будуть викручуватися з цієї ситуації. Я вже сьогодні читав коментарі, що, мовляв, ця посада неоплачувана і тому стаття Конституції не розповсюджується на цей випадок, але мені здається, що ця стаття дуже конкретно і чітко говорить – забороняє президенту очолювати політичну структуру. До речі, в політичній практиці інших країн таке може бути і це нормально, якщо президент перебуває в політичних органах своєї політичної сили. Однак тоді у нас потрібно змінювати і відповідне положення Конституції».

Як кажуть експерти, нинішнє обрання Віктора Ющенка головою НСНУ стало сумним підсумком еволюції стосунків президента і його партії, а Наша Україна – яскравим прикладом втрачених можливостей. Адже колись це був дуже цікавий політичний проект, проте сьогодні він перетворився на класичний зразок партії влади в Україні – яка будується адміністративними методами, адміністративно керується згори, коливається разом із лінією президента і має підтримку виборців, що не перевищує 8-10%.

А тим часом у президента стверджують, що головування Віктора Ющенка в НСНУ суто символічне. Про це заявила прес-секретар глави держави. За її словами, «Президент розцінює це головування як символічне… і надалі залишається рівновіддаленим від усіх політичних сил». Як відомо, в суботу 29 листопада Президент Ющенко очолив партію Народний союз «Наша Україна».

Інше за темою

XS
SM
MD
LG