Спеціальні потреби

Економічна криза привела політичні сили до перемир’я


У нинішньої Верховної Ради з’явився новий шанс. У понеділок спікер Арсеній Яценюк озвучив пропозицію про замирення основних політичних сил перед лицем економічної кризи. А Президент Віктор Ющенко дав добро на створення нової парламентської коаліції у будь-якому форматі.

Як виглядає, український політичний Олімп дозрів до перемир’я. Перед лицем світової фінансової кризи небожителі покинули метати громи та блискавки і готуються укласти тимчасовий пакт про ненапад. Пропозиція зарити, на період кризи, сокиру війни і попрацювати разом пролунала у понеділок з Верховної Ради. Її озвучив спікер Арсеній Яценюк:

«Сьогодні питання коаліції, чи відновлення коаліції, поки що не вирішено, так само як немає і легітимного рішення щодо дострокових парламентських виборів. З огляду на це у нас є єдиний вихід: об’єднатися разом, прийняти спільну відповідальність між усіма фракціями парламенту, між президентом і Кабінетом Міністрів. І до того моменту, поки ми не вирішимо політичну кризу в цілому, будемо діяти у порядку тимчасової взаємодії».

Ідею голови Верховної Ради з ентузіазмом зустріла прем’єр-міністр. Юлія Тимошенко палко привітала заклик об’єднатися заради подолання економічної кризи. І не забула нагадати: ініціатива створення нової мегакоаліції в парламенті – «без огляду на прапори, ідеології та переконання» – належала не комусь, а саме їй:

«Безумовно, потрібна політична стабільність, політична консолідація, спільна відповідальність всіх гілок влади, у тому числі влади і опозиції. І ви знаєте, що декілька тижнів тому я звернулася до всіх політичних сил із закликом про консолідацію зусиль у парламенті, про створення потужної єдиної коаліції, яка буде спрямована на захист України від проявів світової фінансової кризи. І я дуже радію з того, що вже два тижні пройшло, і деякі політики почали розуміти необхідність таких рішень».

Тоді, два тижні тому, ідею прем’єрки кисло сприйняли у президента. Глава держави назвав план «недоречним», а очільник його секретаріату навіть насварив БЮТ за, як було сказано, «чергову шулерську розробку».

Сьогодні акценти змінились. Віктор Ющенко не проти на час кризи відкласти вибори і дає добро на створення парламентської коаліції будь-якого формату. Про це повідомив у понеділок заступник глави Секретаріату президента Андрій Кислинський:

«Сьогодні прийнятним є будь-який формат парламентської більшості – або розширена демократична коаліція, або коаліція в 300 і більше голосів».

При цьому у президента партнерами по коаліції бачать БЮТ, НУ-НС і Блок Литвина – ті сили, які підтримали президентський антикризовий законопроект.

«Як свідчить позитивне голосування Верховною Радою антикризового законопроекту Президента України, шанси на об’єднання парламентських сил перед лицем економічної кризи зберігаються», – наголосив Кислинський, слова якого цитує прес-служба глави держави.

Водночас заступник глави Секретаріату натякнув, що загроза перевиборів не минула і розслаблятися парламентарям не варто. «Вибори відбудуться як тільки заспокоїться економічна ситуація», – мовиться в документі.

Наскільки тривким виявиться нинішнє бажання українських політиків жити дружно? Судити важко, беручи до уваги, зокрема, те, що сьогоднішній заклик об’єднатися дуже не сподобався найбільшій фракції парламенту – реґіоналам. Перший віце-спікер Олександр Лавринович навіть назвав таку пропозицію «ревізією конституційного ладу держави». Що ж до експертів, то вони прогнозують: замирення між основними політичними силами в Україні, зумовлене економічною кризою, потриває принаймні до кінця зими.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG