Спеціальні потреби

Фінансову кризу почали відчувати і в Україні


Українська економіка почала відчувати наслідки світової фінансової кризи. Держкомстат оприлюднив дані про зниження в країні промислового виробництва. Нацбанк вдався сьогодні до екстрених заходів, щоб не допустити банкрутсва банківської системи.

Вперше за багато років у вересені в Україні скоротилося промислове виробництво – майже на 5%. Такі дані оприлюднив Держкомстат. За його даними, найбільше від скорочення попиту на міжнародних ринках постраждали металургійні комбінати. Ціни на сталь та чавун на світових біржах впали – але й за такими цінами виробники не можуть продати вже вироблену продукцію.

Вслід за металургами про скорочення виробництва змушені говорити будівельники. На ринку нерухомості – застій. Компанії заморожують проекти і відмовляються від інвестування в нові. Результат – падіння за вересень на 2%. Будівельники пояснюють, що населення і підприємства перестали вкладати гроші в нерухомість, очікуючи її значного подешевшання.

Потерпають від нестачі фінансових ресурсів і банківські установи. НБУ змушений вдаватися до екстрених заходів. Сьогодні Нацбанк запровадив тимчасові обмеження на дострокову видачу населенню депозитів. Вони діятимуть півроку.

Таким чином НБУ відреагував на панічні настрої населення, яке, налякане чутками про банкрутство декількох великих українських банків, почало забирати з них грошові кошти. Лише за минулий тиждень банки збідніли на 6 мільярдів гривень. Це майже 3% від усіх грошей, розміщених громадянами на депозитних рахунках. Деякі банки виявилися неготовими до такого ажіотажу і опинилися на межі банкрутства. НБУ надав їм багатомільярдні позики для стабілізації ситуації і заборонив видавати нові кредити.

Крім того Нацбанк був змушений вдаватися до валютних інтервенцій щоб стабілізувати обмінний курс гривні до іноземних валют. Населення масово скуповувало долари і євро щоб врятувати заощадження від знецінення гривні майже на 20%. НБУ заборонив комерційним банкам продавати валюту із відхиленням більш ніж 5% від офіційного курсу.

Деякі торговці вже відреагували на подешевшання гривні і почали піднімати ціни на продукцію. В першу чергу на автозаправних станціях зросла вартість пального, попри те, що на світових ринках вартість нафтопродуктів останніми тижнями знижується.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG