Спеціальні потреби

Російсько-грузинський конфлікт у світлі західної преси



Тема грузино-російського конфлікту залишається провідною в американських засобах масової інформації. Навіть Олімпійські ігри у Пекіні не змогли витіснити інформацію про розвиток подій на Кавказі. Американські ЗМІ намагаються розібратися у причинах агресії з боку Росії, небезпеки поширення насильства в регіоні та навіть можливості втягнення у конфлікт інших країн, наприклад України. Свої думки з приводу конфлікту і шляхів його врегулювання висловили у пресі провідні американські експерти і дипломати.

Газета «Гаффінгтон Пост» спробувала з’ясувати причини конфлікту у відомого американського політолога Збігнєва Бжезинського. Росія шукає для себе роль у новій міжнародній системі, – зауважив експерт, однак вибрала для цього хибний шлях. Бжезинський погоджується з головою МЗС Швеції, який порівняв дії Москви на Кавказі з політикою Сталіна у і Гітлера у кінці 30-их років ХХ століття. Сталін, як відомо, застосував силу, щоби приєднати Фінляндію, а Гітлер послав війська у Чехословаччину визволяти судетських німців.

Захід не може покинути Грузію напризволяще, вважає експерт, бо інакше втратить вихід до Каспійського моря і країн Центральної Азії, а це дорівнює втраті контролю над нафтопроводом Баку-Джейхан.

Росію також необхідно зупинити і тому, що тактика вжита Кремлем проти Грузії може бути застосована і до України. Путін, нагадує Бжезинський, уже зробив такі погрози на адресу України.

Вихід з кризи політолог бачить у мобілізації міжнародного співтовариства та організацій – ООН, Європейського Союзу і НАТО. Важливим у цьому зв’язку, на думку Бжезинського, має стати запрошення Грузії до Плану дій щодо надання членства в НАТО, як це обіцяли зробити країни-члени Альянсу на саміті у Бухаресті. Не виключає експерт і проголошення економічних санкцій, у разі потреби, проти Росії.

Захід і Сполучені Штати, зокрема, бачили наближення конфлікту, однак не зуміли йому запобігти, – пише колишній посол США в ООН Ричард Голбрук на сторінках «Вашингтон пост». Грузія не прагнула цієї війни і помилки, допущені Тбілісі в регіоні, не можуть виправдати агресії Росії, порушення статуту ООН і фундаментальних принципів співпраці і безпеки в Європі, – вважає дипломат. Військові дії Росії скеровані не лише на вирішення проблеми статус-кво у Південній Осетії. Москва хоче повалити прозахідний уряд Грузії. Кремлівським босам не подобається хода демократії на кордонах Росії і розширення ЄС та НАТО – наголошує Голбрук. Руйнуючи Грузію, Росія демонструє, що тісні відносини з Вашингтоном і Заходом не приносять дивідендів.

Що ж робити Заходу у цій ситуації? Голбрук радить, по-перше – проявити солідарність, зупинити бойові дії і захистити цілісність кордонів Грузії. По-друге - перестати закривати очі на присутність в регіоні так званих російських миротворців, По-третє - протидiяти тиску Росiї на її сусiдiв, зокрема на Україну, яка може стати наступним об’єктом нападу Росії. Сполучені Штати і Європейський союз мають дати чітко зрозуміти, що Україна і Грузія не є якоюсь «сірою зоною».

Голбрук виключає можливість військового втручання Заходу у конфлікт між Грузією та Росією. Але вважає, що Захід повинен переглянути свої політичні та економічні відносини з Кремлем і зробити відповідні висновки, навіть якщо це буде бойкот Олімпійських ігор у Сочі.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG