Спеціальні потреби

США закликають Росію вивести війська з Південної Осетії


Близько двох тисяч загиблих і 30 тисяч без даху над головою. Такі попередні результати грузинсько-російського конфлікту. Це не враховуючи чисельних зруйнувань та ескалації напруженості в регіоні. Згідно з останніми даними, Президент Грузії Михаїл Саакашвілі віддав наказав військовим припинити вогонь у Південній Осетії і негайно розпочати переговори з Москвою щодо завершення бойових дій. Листа такого змісту було передано посольству Росії у Тбілісі. Міжнародне співтовариство засудило насильство і закликало сторони до діалогу.

Грузія повідомляє, що у конфлікті загинуло 150 людей. Росія каже – 1500. Підтвердити, чи заперечити ці дані наразі не можливо. Тбілісі запевняє, що конфлікт з Москвою немає нічого спільного з боротьбою Південної Осетії за незалежність. Причина війни – боротьба Кремля за місце у світі після закінчення «холодної війни». Президент Саакашвілі зазначив:

«Ми маємо до діла з абсолютно кримінальною і божевільною поведінкою безвідповідального прийняття рішення».

Росія виправдовує своє рішення надіслати війська до Південної Осетії захистом інтересів мешканців анклаву, яким нещодавно були видані російські паспорти. За словами заступника міністра закордонних справ Росії Григорія Карасіна, відповідальність за ситуацію в регіоні лежить на Грузії та її прагненнях приєднатися до НАТО:

«Захід повинен розуміти, що це його провина, і треба знайти вихід зі ситуації, інакше криза поглибиться».

Президент США Джордж Буш, який активно підтримує вступ Грузії до НАТО, стурбований розвитком подій і закликає сторони негайно припинити насильство:

«Грузія – незалежна країна і її територіальна цілісність повинна поважатися. Насильство загрожує миру в регіоні».

Росія, однак, не поспішає повертатися до існуючого статус-кво в регіоні. На Олімпійських іграх у Пекіні Прем’єр-міністр Володимир Путін відкритим текстом заявив Джорджу Бушу – «війна розпочалася».

Аналітик Інституту Брукінгса Майкл О’Ганлон каже: «Росія відчуває, що Захід забирає колишні країни комуністичного блоку до НАТО. І Путіну це набридло в кінці кінців».

Офіційний Вашингтон не приховує, що не очікував від Росії такої агресивності. Прес-секретар Білого дому Дейна Періно зазначила:

«Ми на 100% зосереджені на мирному врегулюванні конфлікту. Президент Буш переконаний, що поведінка Росії була неадекватною».

Водночас американці визнають, що хоча Грузія і є союзником США, дипломатія, мабуть, єдиний шлях і можливість допомогти маленькій країні. Аналітик Майкл О’Ганлон переконаний, що реакція Заходу буде суворою і сильною у дипломатичному і економічному сенсі, але в будь-якому випадку обійдеться без військового втручання.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG