Спеціальні потреби

Оприлюднено дані щодо корупції в українських судах


Кожен п`ятий громадянин, що звертався до суду в Україні, стикався з корупцією. Такі дані про стан корумпованості судової системи оприлюднив проект «Гідна Україна». Дослідження, фінансоване Агентством США з міжнародного розвитку, охопило суди загальної юрисдикції та апеляційні суди.

Експерти проекту «Гідна Україна» опитали громадян, що мали досвід звернення до суду; компанії, яким випадало захищати в судах свої інтереси, а також самих служителів Феміди – адвокатів, прокурорів, суддів. Як показало дослідження, з корупцією в українських судах стикалися 19% громадян і 37% компаній. При цьому найпоширенішою формою корупційних практик виявились хабарі. Громадяни та компанії, справа яких перебуває в суді першої інстанції, або давали хабар на вимогу, або ж самі його пропонували, і рідше вдавалися до «блату» – використання особистих зв`язків.

Корумпованість судів визнають самі представники системи. Третина опитаних адвокатів та прокурорів зазначають, що з усіх етапів судової процедури найбільш корумпованим є досудове слідство. Інша третина вважає, що корупція однаково поширена на всіх етапах – і при досудовому слідстві, і під час слухання справи, і на етапі оголошення рішення, і на стадії його виконання. Частіше за інших залучені до корупційних відносин адвокати; далі йдуть судді та працівники суду. При цьому 64% опитаних працівників суддівського корпусу упевнені, що за останній рік рівень корупції в судовій системі зріс.

Коментуючи результати дослідження, експерти зазначають: фактичний рівень корумпованості українських судів не аж такий страхітливий, як це зазвичай уявляють, і все-таки дуже високий. Директор проекту «Гідна Україна» Юхані Гроссман зазначає:

«20% це, звичайно, багато. Це означає, що кожен п`ятий громадянин, який користувався послугами судів або був у суді, мав досвід корупції. Це достатньо високий показник. А серед компаній взагалі дві третини. Дуже багато».

З ним погоджується заступник директора проекту «Україна: верховенство права» Наталія Петрова:

«Це очевидно багато. Але залежить від того, як подивитися. Ця цифра буде активно використовуватися представниками судової влади як позитивний результат. Адже, якщо чиновники на дуже високому рівні поширюють інформацію, що всі судді корумповані, а тут лише кожен п`ятий відвідувач мав досвід, то це означає, що лише кожен п`ятий суддя міг би бути задіяний. Таким чином, це дивлячись як грати з цими цифрами».

Дослідження засвідчило також скептичне ставлення українців до антикорупційних заходів, які вживає уряд. Абсолютна більшість громадян, компаній та працівників судової системи не вірить, що з їх допомогою вдасться подолати корупцію в судах. У той-таки час респонденти доволі оптимістично сприймають реформу, здійснену в Україні на гроші уряду США – а саме Єдиний реєстр судових рішень, що почав працювати в Інтернеті. 45% адвокатів і прокурорів та майже 70% громадян вважають, що запровадження такого реєстру зменшить рівень корупції в судовій системі.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG