Спеціальні потреби

Наркобізнес – джерело прибутку афганських фермерів і терористів


Лише за минулий рік оборот у наркоторговому бізнесі Афганістану склав чотири мільярди доларів, половина цих грошей належить південному регіону, де ведеться посилена боротьба з бойоваиками Талібану. Для американських політиків найголовнішим завданням в Афганістані є припинити вирощення маку, адже саме мак є головним джерелом прибутку для талібів. Тим часом самі афганці мають двояке ставлення до маку: з одного боку цей продукт приносить шкоду країні та її мешканцям, а з іншого – наркобізнес забезпечує стабільність там, де її якраз не вистачає та є головним джерелом прибутків для багатьох афганських сімей.

Заборонений бізнес став звичним явищем для пересічних мешканців Афганістану. З приходом темряви фермери привозять свій товар до покупця. Передача товару відбувається у будинку в провінції Нанґаргар, в горах неподалік кордону з Пакистаном.

Фермер та поважна у громаді людина Дур Джан підтримав свого часу заборону уряду на вирощення маку, переконавши і інших фермерів не вирощувати його. В обмін на це уряд пообіцяв їм допомогу. Втім, фермери так і не отримали належної компенсації, яка б могла дати їм альтернативні засоби для існування. Колишній директор офісу з контролю за наркотиками Дуґ Вонкель каже:

«На жаль фермер, коли не бачить, що допомога надходить безпосередньо на його ферму, не помічає її взагалі. Але ж ви бачите, що в провінції Нанґаргар, скажімо, покращилися дороги. Чимало роботи було зроблено на каналах і дамбах. Все змінюється, але повільно. І фермери мусять зрозуміти, що ці зміни потребують деякого часу».

Дилери ж у свою чергу авансом дають макове насіння фермерам. Врожай з них мусить принести фермерові стільки, щоб йому вистачило і на прожиття, і щоб він міг також повернути дилерові гроші за насіння. Багато фермерів мають заборгованість вже до того, як вони посадили наступний врожай. Для дилерів це бізнес, де нема нічого особистого чи політичного:

«Ми є маленькими наркотороівцями і не виступаємо проти уряду. Якщо відверто, то я думаю, що проблема з наркотиками існуватиме й далі. І так довго, як ми матимемо покупця, ми будемо працювати в цьому бізнесі».

Урядові лідери продовжують дискутувати щодо того, як взяти під контроль нелегальну торгівлю, яка робить багатими лише кількох афганців, і разом з тим фінансує повстанців. Фермери допомагають дилерам переправляти опіум у Пакистан. Вони кажуть, що частково стали заручниками цього бізнесу, адже якщо вони не зможуть виростити достатньомаку цього року, то не матимуть грошей, аби віддати дилеру за насіння, а відтак не зможуть прогодувати своїх сімей.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG