Спеціальні потреби

Репутації Обами може зашкодити його колишній пастор


Бурхлива дискусія навколо суперечливих тверджень колишнього пастора Барака Обами Джеремаї Райта, яка здавалося вже почала затухати, сполохнула з новою силою. Проповіді колишнього християнського пастора одного з претендентів у президенти від Демократичної партії Барака Обами, коли стали відомі широкому загалу, викликали звинувачення в антиамериканізмі та відсутності патріотизму і завдали шкоди репутації самого Барака Обами. Останній був змушений відректися свого пастора. Під час виступу у Національному прес-клубі Джеремая Райт, намагаючись спростувати звинувачення на свою адресу, на думку багатьох оглядачів, наробив ще більше шкоди.

Суперечка почалася після проповіді Джеремаї Райта, в якій він, серед іншого, звинуватив Америку в довгій історії військових кампаній, які, на його думку, призвели до атак 11 вересня:

“Ми бомбили Гiросiму, бомбили Наґасакі, ми завдали ядерного удару, який забрав набагато більше життів, ніж терористичні атаки в Нью-Йорку та Пентагоні і ми ніколи не переймалися цим”.

Райт – вже колишній пастор однієї із протестантських церков, членом якої був Барак Обама. Сам Обама називав Райта своїм пастором та людиною, яка привела його до Бога. У Національному прес-клубі Райт намагався переконати, що він патріот Америки:

“Я служив шість років в армії. Чи це робить мене патріотом? Скільки років служив Чейні?”

Одночасно Джеремая Райт порівнює сучасну американську армію з військами Римської імперії:

“Ми маємо війська, які розкидані по всьому світові, так само як в Стародавньому Римі, тому що ми правимо світом”.

Той факт, що Обама публічно визнав, що не поділяє його поглядів, Райт пояснює політичною мотивацією останнього:

“Він не відмовився від мене. Він дистанціював себе від деяких моїх тверджень, так само як і більшість з вас, хто ніколи не чув моїх проповідей”.

Ситуацією не могла не скористатися Гілларі Клінтон: “Я б ніколи в цій церкві не залишилася – за жодних обставин. Але я шкодую намагання республіканців політизувати це питання”.

Райт каже, що церква, до якої належить чорношкіре населення, є непомітною та не зрозумілою, за його словами, для домінуючої культури, тобто для білих американців:

“Це – не атака на Джеремаю Райта. І це не має нічого спільного з Бараком Обамою. Це – атака на чорну церкву людьми, які нічого не знають про афро-американську релігійну традицію”.

Автор книги “Республіканці та чорношкірий електорат” Майкл Фонтрой намагається пояснити мотивацію пастора Райта:

“Я думаю, що він зрозумів, до якої суперечки призвели його вислови, а також, напевно, каже сам собі, що його друг не захистив його, і йому доводиться захищатися самому. Думаю, що в цьому все полягає. Чи це нарцисизм? Це – людська натура. Хто не захотів би відповісти, коли його демонізують по всій країні”.

Фонтрой каже, що зв’язок Обами з Райтом можливо не вплине на його шанси стати єдиним кандидатом від Демократичної партії, однак, може зашкодити під час загальних виборів у листопаді.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG