Спеціальні потреби

Україна відзначає 70 років з дня народження Чорновола


Цими днями у Києві багато білбордів із написами – “Без тебе Україна була б іншою” із зображенням В’ячеслава Чорновола. Один з найяскравіших українських політиків міг би сьогодні відзначити своє 70-річчя, якби не автомобільна катастрофа, яка забрала життя В’ячеслава Чорновола. За своє життя Чорновіл був журналістом, правозахисником, письменником, дисидентом, кілька років провів у радянських таборах та у в’язницях, заснував українську Гельсінську спілку та Народний рух України, який став однією з важлвивих рушійних сил на шляху до державної незалежності.

В незалежній Україні Чорновіл був лідером партії, політиком, депутатом, кандидатом у президенти. Кажуть, що саме з цим могла бути пов’язана його передчасна загибель, адже загинув він рівно за півроку до президентських виборів 1999-го року. Якби Чорновіл був живий, він міг би суттєво вплинути на розстановку сил, що було невигідно тодішній владі. Однак, правди про ту доволі дивну катастрофу досі не сказав ніхто, хоч обіцяв це і чинний президент і кожен новий уряд.

Довкола історії загибелі В’ячеслава Чорновола було багато політичних заяв. Його син Тарас неодноразово заявляв, що це була не випадкова аварія, а сплановане вбивство. Однак, з роками віри в те, що правда про смерть цього політика буде відомою, стає все менше. Принаймні водій вантажівки, який, порушуючи всі правила перекрив трасу, і в яку в’їхало авто Чорновола, вже багато років мертвий. Немає в живих і багатьох інших свідків цієї справи. Тому сьогодні політики більше говорять про заслуги цього діяча, ніж про загадкові обставини, пов’язані з його загибеллю.

XS
SM
MD
LG