Спеціальні потреби

Надмірний вміст солі в їжі підвищує артеріальний тиск крові


Підвищений кров’яний тиск називають “тихим убивцею”. Він здатний, без попередніх симптомів, провокувати найсерйозніші, часто фатальні захворювання. Один з факторів його виникнення пов’язаний із занадто високим споживанням солі у їжі. Уряд Сполучених Штатів опиняється під дедалі більшим тиском регулювати вміст солі у харчових продуктах для широкого споживача.

“Відкладіть солянки!” – закликає Американська медична асоціація. Утім, якщо ви навіть це і зробите, занадто багато солі залишається у напівфабрикатах чи ресторанній їжі. Про шкоду солі здоров’ю людини говорить Стівен Гавас з Американської Медичної асоціації:

“Відсоток смертельних випадків, пов’язаних із надлишковим споживанням солі дуже високий. Він дорівнює катастрофі авіалайнера з чотириста пасажирами на борту. І так з дня на день, з року в рік”.

Сіль – один із найнебезпечніших елементів у нашій їжі, що підвищує кров’яний тиск. А це у свою чергу призводить до інфаркту та інсульту.

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, від серцевих захворювань та інсульту у світі кожного року вмирають 17 мільйонів людей. Найбільш розповсюджений фактор ризику – нездорове харчування. Зокрема американські медичні експерти кажуть, що у США кожного року помирає 150 тисяч людей через занадто високий вміст солі у їжі.

Звісно, що споживання солі вдома можна контролювати. Багато складніше це робити тим, хто харчується у ресторані. Наукове видання нещодавно повідомило, що 2006-го року пересічний американець їв у місцях громадського харчування принаймні п’ять разів на тиждень. Значний відсоток людей харчується у ресторанах швидкого приготування, де вміст солі та жирів у їжі дійсно високий.

Медичні експерти кажуть, що необхідно накласти обмеження на кількість солі у продуктах, які піддають обробці, як також запровадити спеціальні попередження на етикетках про високий вміст солі.

Один з обов’язків Американського управління з контролю за харчами та ліками – регулярно переглядати вміст солі у харчових продуктах. А тим часом лікарі радять своїм пацієнтами зменшити споживання солі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG