Спеціальні потреби

Донеччани вимагають скасувати указ щодо ювілею УПА


“Сумнівне свято”. Таким вважають донецькі депутати 65-ту річницю Української Повстанської Армії. З вимогою скасувати Указ про відзначення ювілею УПА вони звернулися до Президента України. Звернення, прийняте на сьогоднішній сесії міськради, обґрунтовують тим, що виданий Указ шкодить консолідації українського народу та ображає почуття радянських ветеранів війни. Як на доказ, у мерії посилаються на скарги ветеранських організацій. Додатковим арґументом служить досвід Франції і США.

“У Сполучених Штатах не святкують день утворення армії Півночі, яка розгромила армію Півдня, тому що це могло розколоти націю”, – зазначають у своєму зверненні донецькі депутати.

А у Франції, додають вони, “ніколи не дозволять собі святкувати день створення армії Наполеона”.

З тим, що історична правда може роз’єднати націю, не згоден голова Київської міської організації товариства “Меморіал”. Роман Круцик вважає, що ювілеї УПА треба святкувати:

“Абсолютно правильно президент зробив, що видав цей указ, тому що в національній пам’яті не можна шукати компромісу. Якщо в національній пам’яті шукається компроміс, це знову неправда або напівправда, яка згодом стає міфами. І, власне, щоб повернути народу національну пам’ять, треба до історії підходити правдиво, не шукаючи будь-яких компромісів”.

Що ж до ображених радянських ветеранів, то як твердить Круцик, це посилання – лукавство. За його словами, проти вшанування ветеранів УПА протестують здебільшого їхні карателі з НКВД. Голова “Меморіалу” наводить офіційну статистику: в Україні три роки тому було 620 тисяч ветеранів війни. Сьогодні їх, тих, хто справді воював в окопах, набагато менше, бо це старші люди, і вони відходять. А водночас ветеранська організація, якою керує комуніст Герасимов, об’єднує майже три мільйони осіб!

“Що ж це за люди? В 1996-му році Мороз з порушенням реґламенту вніс на розгляд Верховної Ради закон про соціальний захист ветеранів війни. І шостою статтею цього закону в Україні ввели таку категорія населення, як “винищувальні батальйони”. А 17 стаття того закону продовжує їм термін війни до 54-го року. Оце якраз те поповнення ветеранської організації, тих чекістів, смершівців, які після війни до 54-го року чинили злочини, арешти, депортації і знищення людей. І тому сьогодні виступати і зважати на їхні крики... Звичайно, що ніколи кат не погодиться, щоб була жертва визнана. І це, власне, крики ідуть з того боку”.

Як твердить голова київського “Меморіалу”, причиною несприйняття Української Повстанської Армії є також непоінформованість. Тим, хто хоче розібратися в проблемі, він радить почитати двотомник, який щойно вийшов – “Роман Шухевич”. Праця академіка Володимира Сергійчука написана на підставі матеріалів СБУ. І від міфів старої радянської пропаганди – буцімто провідник УПА займався каральними акціями та отримував хрести від Гітлера – вона не лишає каменя на камені.

Нагадаємо, що 12 жовтня цього року Президент України видав Указ, яким доручив місцевим органам влади провести заходи з відзначення 65-ї річниці створення Української Повстанської Армії. День створення УПА в Україні відзначають 14 жовтня.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG