Спеціальні потреби

Позіхання корисне для роботи мозку


Чому люди позіхають? Від недосипання та нудьги? Або це потреба в зайвому ковтку кисню, щоби пожвавити мозок? Пояснення може виявитись зовсім неочікуваним.

Донедавна вчені вважали, що ми позіхаємо, щоб збільшити об’єм свіжого кисню ворганізмі. Ні – каже один з провідних науковців, який займався дослідженням позіхання. Ґордон Ґаллап – професор психології в університеті Олбані, говорить, що ми позіхаємо для охолодження мозку:

“Мозок можна порівняти з ком’пютером. Вони добре діють тільки неперегрітими. Тому існують дуже складні механізми, що регулюють температуру мозку”.

Ті ситуації, які зазвичай асоціюються з позіханням – наприклад, перевтома – доводять до перегрівання мозку, а позіхання покликане це виправити. Ґордон Ґаллап каже:

“Довгі періоди нестачі сну ведуть до підвищення температури мозку і викликають посилене позіхання”.

Отож, позіхання – це природний мозковий кондиціонер, і це відкриття може змусити нас до перегляду численних соціальних звичаїв, – вважає науковець:

“Багато хто вважає неввічливим, коли вони говорять, а їхні співбесідники позіхають. А за нашею гіпотезою – це комплімент, оскільки свідчить, що включились мозкові механізми, щоби оптимізувати дію мозку”.

Щоби перевірити цю теорію, Ґаллап і його син провели експеримент: студентів попросили подивитись записи людей, що позіхають. Коли вони притискали до голови холодний компрес або дихали носом, що є природним охолоджуванням мозку, – вони не позіхали взагалі. Але коли вони дихали як звичайно, або мали теплий компрес – вони були більш схильні до по́зіхів.

Що ж до відеозапису позіхання інших, то усі ми помічали, що позіхи є заразливими, і професор Ґаллап підтверджує, що це так і є. За його словами, причиною є інстинкт самозбереження:

“Упродовж еволюції, коли люди ставали об’єктами нападу з боку інших, то спроможність відчути загрозу була прямо пов’язана із спроможністю відреагувати на неї будь-якої миті, отож коли усі починали позіхати, коли бачили позіхання когось іншого, це посилювало оптимальний рівень пильності цієї групи людей”.

Отже позіхання тримає мозок у свіжості і безпеці.

XS
SM
MD
LG