Спеціальні потреби

Україна отримає 330 мільйонів євро для укриття ЧАЕС


Укранський уряд підписав грантову угоду із Європейським банком реконструкції та розвитку. Згідно з досягнутими домовленостями, Україна отримає 330 мільйонів євро. Ця угода відкриває шлях для підписання контракту на проектування, будівництво та введення в експлуатацію нового безпечного саркофага над четвертим блоком Чорнобильської АЕС. Понад 33 мільйонів євро отримає сама станція – на проведення робіт із зняття з експлуатації ядерної установки. У Міністерстві надзвичайних ситуацій називають цю подію історичною – адже Україна отримала найбільший грант за всю історію незалежності.

Країни-донори Чорнобильського фонду “Укритття” ухвалили рішення надати Україні загалом 700 млн євро на завершення будівництва нового саркофага і сховища для відпрацьованого ядерного палива у липні в Лондоні. Більша частина із цієї суми – майже півмільярда євро призначені на спорудження саркофага. Решта грошей – на сховище. Близько половини наданих коштів – грантові. Тобто Україні не доведеться їх повертати. Урядовці називають це значною перемогою і підтримкою України світовою спільнотою.

Конкурс на спорудження укриття оголосили ще 2004-го року. Однак протягом трьох років український уряд не підписував угоди із його переможцем, висловлюючи сумніви в надійності запропонованого ним проекту. У Києві говорили про ймовірність провдення нового тендера.

Сторони також оголосили – новий саркофаг над ЧАЕС зводитиме французька компанія “Новарка”. Саме її ЄБРР визнав переможцем конкурсу. Планується, що спорудженя об’єкта триватиме близько трьох років і коштуватиме мійльярд доларів. Угоду з франзузами підпишуть у вересні. На це вже дали свою згоду країни, які фінансуватимуть проект. Сполучені Штати – найбільший донор Міжнародного чорнобильського фонду. Вони внесли до нього понад 200 мільйонів доларів. Загалом фінансують проект 28 країн.

Однією з основних вимог до проекту є його надійність. Новий залізобетонний саркофаг має простояти щонайменше 100 років. Протягом цього часу споруда повинна гарантувати захист населення та навколишнього середовища від радіаційного випромінення зруйнованого реактора.

Американська компанія “Голтек Інтернешнл” виграла конкурс на спорудження іншого об’єкта – сховища відпрацьованого ядерного палива для Чорнобильської АЕС. Запропонований нею проект експерти визнали найбільш вдалим і безпечним.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG