Спеціальні потреби

Зовнішнє тестування і вступ без хабара стане реальним?


В Україні стартувала антикорупційна “Програма сприяння зовнішньому тестуванню”. Двохрічний проект, на який виділено п’ять мільйонів доларів, фінансує уряд Сполучених Штатів Америки.

Як кажуть експерти, вступити до ВНЗ без хабара стане можливим, коли зовнішнє незалежне тестування буде обов’язковим для всіх, результати тесту – захищені, а зарахування до вищого навчального закладу тих, хто набрав необхідну кількість балів, – гарантоване законом.

Саме на подолання усіх цих перепон, які поки що не дають системі зовнішнього тестування в Україні запрацювати на повну потугу, американські платники податків надали п’ять мільйонів доларів. Програма розрахована на два роки. Директор регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку Ерл Гаст вважає, що через два роки корупції в українських ВНЗ стане менше:

“Від цієї програми ми сподіваємося, що вступ до університету базуватиметься на знаннях, а не на хабарах”.

Такі ж надії покладає на програму українська сторона. Заступник міністра освіти і науки Валентин Тесленко каже:

“Сьогодні ми ставимо собі за мету розробити таку модель, яка давала б можливість нашим учням, нашим випускникам загальноосвітніх шкіл проходити до вищих навчальних закладів без цього бар’єра корупції”.

Незалежне тестування в Україні проводять ось уже третій рік поспіль. Його запроваджують поступово: як повідомив заступник міністра, якщо торік зовнішнім оцінюванням було охоплено 40 тисяч випускників, то цьогоріч уже 120 тисяч.

Очікується, що до 2009-го року в Україні буде запроваджено загальне тестування для всіх випускників середніх шкіл, а кількість тестів становитиме близько двох з половиною мільйонів щорічно.

Програма сприяння зовнішньому тестуванню в Україні, яка щойно стартувала, є складовою плану американської урядової корпорації “Виклик тисячоліття”, за яким уряд України працює для подолання корупції у громадському секторі. Окрім боротьби з корупцією в системі вищої освіти, цей план передбачає підтримку громадських організацій, які викривають корупцію; контроль за підзвітністю державних посадовців, а також низку заходів для зниження корумпованості судової системи.

XS
SM
MD
LG