Спеціальні потреби

У США набрала обертів предвиборча кампанія


Кандидати в президенти США на виборах 2008-го року раніше ніж зазвичай розпочали свої активні передвиборчі кампанії. Це свідчить, що боротьба між претендентами за найвищий пост в державі обіцяє бути гарячою. Хоча швидкий старт не дивує політичних аналітиків і експертів.

Політичний аналітик Крейґ Кроуфорд каже “Зараз існує вакуум влади, а це не може тривати довго. Тому всі поспішають заповнити цей вакуум. Крім того, медіа, і це мене здивувало, дуже енергійно висвітлюють нинішню ранню кампанію, і цим фактично живлять її”.

Демократи сподіваються в 2008-му році взяти владу в Білому домі, після восьми років президентства республіканця Буша. Сенатор Гілларі Клінтон, яка вважається одним із найбільш ймовірних кандидатів від Демократичної партії, зробила головним своїм гаслом – завершення війни в Іраку:

“Якщо Буш не витягне нас з Іраку перед тим як залишить Білий дім, то, якщо я стану президентом, зроблю це в день інавгурації”.

Всі вісім зареєстрованих претендентів на кандидата від Демократичної партії проти війни. Вони лише мають розбіжність у визначенні термінів виводу військ. Сенатор Барак Обома, однопартієць і головний конкурент Гілларі Клінтон зазначає:

“Ви мусите дивиться що ваші сенатор і конгресмен роблять, і звертатися до них з вимогою завершити цей сумний розділ в американській історії, а натомість розпочати главу, в якій постане сила наших військових”.

Колишній сенатор Джон Едвардс йде третім у рейтингу кандидатів, разом з колишнім віце-президентом Альбертом Ґором. Хоча Ґор заявляє що не збирається балотуватися в президенти.

Аналітик Крейг Крофорд каже: “Вважаю, теперішня ситуація нам підказує, що Гілларі Клінтон буде наступним президентом США. Я не кажу, що це вже остаточно, але сидячи тут, зараз, я би сказав, що вона робить все необхідне не лише, щоб виграти попередні вибори всередині партії, але й стати президентом. Отже, залишається лише переконатися, чи справдиться моє припущення”.

З боку Республіканської партії змагаються 10 претендентів. Дев’ять із них підтримують політику Буша щодо війни в Іраку. Колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані веде перед у опитуваннях. Багато республіканців вважають його сильним лідером особливо в питаннях безпеки. Він проявив себе таким після після терактів 2001-го року.

Рудольф Джуліані: “Якщо ми вивісимо білий прапор, покажемо їм розклад нашого відступу і поставимо Сполучені Штати в таку позицію, то мені здається, нам доведеться захищатися”.

Сенатор Джон МакКейн основний конкурент Джуліані. Він зазнав слави як найбільший послідовник політики Буша стосовно війни в Іраку, навіть незважаючи на те, що більшість американців проти продовження війни.

Сенатор-республіканець Джон МакКейн: “Америці не слід було починати війну, поки ми не були готові зробити все для перемоги, поки у нас не було повного плану для успіху. Ми не впоралися з цією відповідальністю з самого початку і ми не можемо повторювати цю помилку знову”.

Два інші відомі республіканці – колишній сенатор Фред Томпсон і колишній речник Білого дому Нют Ґінгріч ще вирішують, чи змагатимуться за президентство. Вони входять до найбільш впливової групи політиків Республіканської партії. Аналітик Крейг Кроуфорд вважає, що в них є шанси:

“На мою думку, наприкінці літа на початку осені можуть з’явитися нові обличчя серед кандидатів від Республіканської партії, оскільки їхній електорат повністю ще не визначився”.

Томпсон можливо приєднається до виборчої боротьби вже за кілька тижнів, в той час я Ґінгріч каже, що прийме рішення у вересні.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG