Спеціальні потреби

Президент видав другий Указ про розпуск Верховної Ради 


Другий президентський Указ про розпуск парламенту є підставою, щоб припинити розгляд першого в Конституційному Суді. Про це заявив на брифінгу представник президента в Суді Володимир Шаповал. Як він заявив, оскільки старий Указ президента втратив чинність, суд не може далі його розглядати:

“Перша стаття Указу ставить певні крапки для Конституційного Суду. Указ Президента України від 2 квітня 2007 року № 264 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України визнати таким, що втратив чинність. Це означає, на нашу думку, що немає підстав продовжувати провадження у Конституційному Суді справи, яку розглядали з такими потугами і в якій я мав честь брати участь як представник президента”.

За словами Шаповала, тепер залишається чекати на відповідну реакцію з боку Конституційного Суду, який має заявити про припинення провадження у справі. Як додав Шаповал, він був би дуже здивований, якби Конституційний Суд прийняв інше рішення. Представник президента в Конституційному Суді запевнив також, що в разі, якщо коаліція оскаржуватиме легітимність нового Указу, він візьме участь у цих нових слуханнях і далі захищатиме позицію президента.

Про те, що справу закрито, заявляють представники опозиції. Як наголосила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, Конституційний Суд не може ухвалити вердикту щодо вже скасованого указу.

Про припинення процесу повідомив також народний депутат від “Нашої України” Микола Оніщук. На брифінгу він сказав, що таке рішення в Конституційному Суді вже ухвалено. При цьому депутат пояснив, що другого Указ президента не можна ігнорувати, оскільки нинішня ситуація, на його думку, принципово відрізняється. Зокрема, на відміну від попереднього, Указ від 26 квітня містить пряме посилання на статтю 90 Конституції, де йдеться про право президента розпускати Раду.

А тим часом Конституційний Суд наразі не підтвердив і не спростував інформації про закриття провадження у справі. У прес-службі суду повідомляють, що у п’ятницю з цього приводу має відбутися пленарне засідання.

Водночас Партія регіонів видала заяву, в якій зажадала від Конституційного Суду довести розпочате провадження до кінця.

“Партія регіонів наполягатиме на прийнятті будь-якого рішення КС, яке вона буде виконувати. Наші лідери обіцяли це привселюдно і не збираються відступати від своїх обіцянок”, – сказано у документі, розповсюдженому прес-службою регіоналів.

Нагадємо, що сьогодні Конституційний Суд мав продовжити у закритому режимі слухання, розпочаті 17 квітня, у справі про відповідність основному закону президентського Указу від 2 квітня про розпуск Верховної Ради.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG