Спеціальні потреби

Каратницький: не слід допустити домінації однієї із сил  (ВІДЕО)


Поки опозиція готується до дострокових виборів, а провладна коаліція очікує рішення Конституційного Суду, ситуація в Україні не виходить із поля зору закордонних експертів. Своїми міркуваннями щодо можливих сценаріїв розв’язання політичної кризи у розмові з Андрієм Годованцем поділився засновник та виконавчий директор організації “Помаранчеве коло” Адріян Каратницький.

АГ: Пане Адріяне, чи не зайшла коаліція надто далеко у намаганнях мінімізувати вплив Ющенка?

АК: Я думаю, що Україні потрібний сильний президент, але який насамперед поділяв би демократичні цінності. Віктор Ющенко ці цінності поділяє. Усім зрозуміло, що криза, яка тепер виникла, мала дві основи: перша – це поступове перебирання коаліцією повноважень та компетенції президента, а з іншого боку – це перехід депутатів від опозиції до коаліції, внаслідок чого прямо порушувалося волевиявлення народу України.

АГ: Як Ви оцінюєте заяву Януковича про те, що парламентська коаліція буде домагатися імпічменту президента, якщо Конституційний Суд визнає його Указ неконституційним?

АК: Думаю, що прем’єр-міністр не зовсім правий. Навіть якщо суд визнає цей указ неконституційним, то я не думаю, що це дає підстави для висунення імпічменту президенту, не думаю, що там буде щось антиконституційним чи кримінальним. Мабуть інтерв’ю прем’єра було просто різким висловленням, а не продуманою заявою.

АГ: А чи зможуть майбутні вибори змінити стан речей в Україні, адже до нової Верховної Ради депутати можуть прийти в тих же пропорціях?

АК: Вся ця криза полягає на перерозподілі сил між президентом, парламентом та Кабміном. Але в Україні політичні бачення і політичні преференції народу настільки поділені, що не можна допустити тотальної зверхності однієї сторони над іншою, бо це справді зможе призвести до розколу країни.

АГ: Яким Ви бачите вихід України з цієї кризи?

АК: Я думаю, що є два розв’язання. Є одне глобальне рішення Конституційного Суду, яке дивиться на Указ про перевибори в пакеті разом із Законом про Кабмін. Якщо ці рішення не будуть синхронізованими, то це ніяк не припинить перепливу членів опозиції до лав коаліції, що порушить рівновагу, яка зараз так потрібна Україні.

А другий спосіб – це можлива домовленість поміркованих лідерів обох сторін щодо виборів, які б справді відображали волевиявлення народу.

АГ: Як би Bи, як експерт, прокоментували останні події у Росії і чи може це якось вплинути на ситуацію в Україні?

АК: Це своєрідна зворотня реакція, відчуття загрози переміни влади, коли Путін, як це прогнозують, відходить із політичної сцени. І російська еліта не хоче, щоб громадяни виявляли свою волю у непрогнозований та неконтрольований спосіб. І ці дії були першою ластівкою того тиску, який буде застосований щодо громадянського суспільства. Це також і страх перед можливими хвилями демократичного протесту, аналогічного тому, який відбувся у період Помаранчевої революції в Україні. Це був прояв страху старої пострадянської еліти перед новими демократичними процесами.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG