Спеціальні потреби

Насильство у сім’ї – актуальна проблема в Україні


Збільшити відповідальність за домашнє насильство над жінками рекомендує українському урядові Міжнародна амністія. Як заявляє організація, Україна не виконує своїх зобов’язань перед Радою Європи стосовно запобігання насильству в сім’ї.

“Менше квітів, більше прав” – під таким гаслом правозахисники пропонують відзначати Міжнародний жіночий день 8 березня.

Як вважає Українська асоціація Міжнародної амністії, одним із основних порушень прав людини в Україні залишається насильство в сім’ї. Щоб його зупинити, експерти Асоціації розробили законопроект, який наразі розглядає Верховна Рада. Проект, зокрема, рекомендує збільшити відповідальність чоловіків за домашнє насильство над жінками. Замість трьох годин, на які раніше міліція вилучала насильника з родини, пропонується застосовувати до винного адміністративний арешт до трьох діб.

Окрім того, автори законопроекту вважають за необхідне створити за кошти держави мережу притулків для жертв насильства в сім’ї. Експерти Асоціації наводять приклад Канади, де таких притулків 600. А тим часом в Україні жінці, яку побив чоловік, нікуди від нього піти, тим більше коли в неї дитина на руках: на всю країну існує лиш кілька кризових центрів, для перебування в яких необхідно безліч довідок та місцева прописка.

Рекомендації Ради Європи про створення притулків поки що ігнорують, – констатує голова Української асоціації Міжнародної амністії Наталія Дульнєва. За її словами, уряд нехтує також своїм зобов’язанням перед Радою Європи і не призначає в Україні координатора всесвітньої кампанії “Зупинимо насильство проти жінок”. За словами Дульнєвої, в уряді це питання вважають не пріоритетним:

“Я хочу заявити як голова Міжнародної амністії в Україні, що для нас ця ситуація виглядає абсолютно неприпустимою, і ми будемо піднімати перед Радою Європи, у разі непризначення такого координатора і непроведення кампанії на урядовому рівні, питання про те, що Україна своїх обов’язків перед Радою Європи не виконує”.

Правозахисники відзначають також певні позитивні зрушення, які відбулися у боротьбі з насильством у сім’ї. В українському законодавстві нарешті знято згадку про віктимну поведінку жінки. Як пояснюють експерти, віктимною, або провокуючою поведінкою називають таку, наприклад, ситуацію: чоловік прийшов додому напідпитку, жінка зробила йому зауваження і після цього була побита. Зауваження розглядали як провокуючу поведінку. І дільничний, який приходив на виклик, звинувачував у тому, що сталося, жертву, а не насильника.

Як зазначають фахівці Міжнародної амністії, офіційних даних про кількість потерпілих від насильства в сім’ї немає: в Україні такої статистики не ведуть. А тим часом у Російській Федерації ці статистичні дані є: відомо, що в країні від домашнього насильства гине щороку 40 тисяч жінок.

Судити про масштаби проблеми в Україні можна за статистикою Міністерства внутрішніх справ: лише за першу половину минулого року до міліції надійшло 83 тисячі заяв від потерпілих від домашніх знущань. У 90% випадків жертвами були жінки.

XS
SM
MD
LG