Спеціальні потреби

Недосипання призводить до збільшення ваги


Відомо, що діти, які не досипають, часто дратівливі та не можуть зосередитись на заняттях у школі. Нові дослідження доводять, що крім того, недостатня кількість сну сприяє також і виникненню проблеми зайвої ваги.

Якщо діти ідуть спати раніше і встають пізніше, шанси, що у них виникне зайва вага – малі. Такий висновок нового дослідження про зв’язок між сном та вагою у дітей, проведеного Північно-Західним університетом. У дослідженні взяли участь дві тисячі дітей віком від трьох до вісімнадцяти років. Фахівці зважили дітей, які брали участь у дослідженні, двічі, з інтервалом у п’ять років. Протягом цих п’яти років діти чи їхні батьки вели журнал тривалості сну.

З’ясувалось, що діти, які спали менше важили більше ніж ті, що спали довше. 20% дітей, які спали лише на годину більше щоночі, мали меншу вагу.

Пізнє лягання найбільше позначається, як показало дослідження, на дітях віком від 3 до 8 років. Водночас ранній підйом найбільш негативно впливає на вагу дітей від 8 до 13 років.

Експерти рекомендують: діти до п’яти років повинні спати 11 –13 годин щоночі, діти від п’яти до дванадцяти повинні спати 10 – 11 годин, а підліткам рекомендовано спати дев’ять годин.

Інші дослідження показують, що недосипання викликає голод. Під час цього дослідження, коли добровольці скоротили свої години сну, науковці зафіксували зростання гормону голоду в їх організмах на 24%. Вони відчували голод, навіть якщо з’їдали таку ж саму кількість їжі, що й завжди. Тому легко переїдали і відповідно набирали вагу.

Дослідження доводить, збільшення годин сну допомагає уникнути зайвої ваги, а відтак пов’язаних з нею проблем зі здоров’ям.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG