Спеціальні потреби

Україна готується до Різдва Христового


Україна готується відзначати Різдво Христове. У неділю 7 січня у Києві, на Майдані Незалежності, відбудеться святкове дійство за участю мера, народних депутатів, представників релігійних організацій. “Різдвяні вертепи” пройдуть у столиці та в багатьох містах. А ось як планують святкувати Різдво пересічні українці?

Голубці, пампушки, оселедець і борщ. Кутя і узвар, вареники і риба. Попри 70 років державного атеїзму, українці не забули рецепти 12 пісних страв та слова рідзвяних колядок. Як виглядає, більшість киян збирається відзначати Різдво Христове, як велить давня традиція:

- У домашньому колі. У нас традиція – ми зустрічаємо по-народному. 12 страв на столі і все таке інше, все як треба. Це пісні страви. Вони не обовязково повинні бути визначені чітко. Узвар та кутя обов'язково, а інші страви вже на вибір.

- З батьками, так як треба. Готуємо 12 страв, що символізує кількість апостолів. На Різдво у нас подарунків не прийнято дарувати, як, кажімо, у американців. Тому в нас на Новий рік зазвичай подарунки дарують. А на Різдво більше релігійне свято.

- Вдома збираємося, удвох з чоловіком. Гостей не запрошували, бо немає грошей. Завжди когось чекали у гості, а тепер – нікого. За 400 гривень столу в хаті не накриєш.

Християнське свято народження Ісуса Христа запровадили в ІV столітті. Проте через різницю в церковних календарях, католики відзначають це свято 25-го грудня, а православні та католики східного обряду – 7-го січня. Чи не краще було б усім християнам святкувати Різдво в один день, 25-го грудня, щоб не переривати новорічним застіллям передріздвяний піст? Тут думки розбігаються:

- Це було б дуже гарно. Але, так здається, що ми поки що до цього не доросли.

- Мабуть, краще було б. Тому що весь світ святкує в цей день, а ми святкуємо пізніше.

- Хотілося б змінити, тому що порушується піст, все порушується. Тобто я не проти святкувати 25-го грудня. Але я думаю, що наші люди будуть і 24-го грудня, і 7-го січня, і Старий-Новий рік.

- Хотілося б починати з новокалендарного Різдва, чи ще краще від Миколая і святкувати аж до Старого-Нового року. Так ми звикли вже, так і святкуємо.
Як кажуть, є традиція, і вона, мабуть, повинна в нашому менталітеті залишитись. Бо не можна змінювати того, що було роками, століттями, що закладено в нас. Ми будемо святкувати так, як наші предки.

- Ні, ну ми ж православні все-таки. Ось це і є різниця між православними та католиками. Я думаю, те, що католики святкують 25-го грудня, а ми 7-го січня – правильно.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG