Спеціальні потреби

Джордж Буш зустрівся з посадовцями Пентагону


У намаганнях досягти прогресу в Іраку у четвер Президент Буш зібрав найвищих посадовців своєї адміністрації на ранчо Кроуфорд у Техасі. Учасники зустрічі обговорювали ситуацію в країні та можливі шляхи зміни стратегії іракської воєнної кампанії.

Цього разу урядовці мали нагоду почути звіти ключових гравців американської зовнішньої політики, які щойно повернулися з Іраку – міністра оборони Роберта Ґейтса та Держсекретаря Кондолізи Райс.

Поки ситуація в Іраку лишається критичною, Президент Буш каже, що шукає нової стратегії для стабілізації країни та шляхів найефективнішого використання в Іраку американських військових.

Президент зустрівся з посадовцями, які займаються питаннями національної безпеки, у тому числі і з віце-президентом Ричардом Чейні, держсекретарем Кондолізою Райс, міністром оборони Робертом Ґейтсом та головою Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генералом Пітером Пейсом.

Президент зазначив, що ця зустріч дала йому можливість почути рекомендації найвищих посадовців Пентагону, які особисто побували в Іраку:

''Це вперше ми маємо нагоду почути міністра Ґейтса та Держсекретаря Райс від часу їх повернення з Іраку. Вони на власні очі побачили, що відбувається у цій країні. Нам важливо це почути, щоб визначитися з новою стратегією в Іраку заради досягнення нашої головної мети – формування країни із відповідним механізмом урядування, ефективною економічною та оборонною системами''.

Буш дав чітко зрозуміти, що процес формування нової стратегії ще триває, а уряд прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі також має вдатися до певних кроків, щоб припинити кровопролиття.

Джордж Буш: ''Ми маємо провести більше нарад перед тим, як я оголошу нації новий план дій. Ключ до успіху в Іраку - це створення уряду, який би був готовий співпрацювати зі всіма сторонами, які наразі стоять на перешкоді просування в Іраку демократичних змін''.

Тимчасом у четвер у столиці пролунала чергова хвиля вибухів, у результаті якої загинуло десятки іракців. Один з вибухів стався в результаті нападу бойовика-смертника на натовп осіб, які стояли у черзі за гасом. Речник американської армії генерал-майор Томас Колдвелл каже, що кількість загиблих у грудні майже рекордна.

Білий Дім каже, що Президент Буш оголосить свій новий план відносно Іраку у своєму щорічному звіті про стан держави, призначеному на 23 січня.

У той час, як конгресмени-демократи закликають до визначення часових рамок для виведення американських військ з Іраку, подейкують, що натомість адміністрація розглядає можливість дислокації додаткових 30 000 солдатів. Прихильники ідеї збільшення кількості контингенту кажуть, що такий крок допоможе гарантувати безпеку у Багдаді, де відбувається найбільша кількість випадків міжетнічного насильства.

Противники збільшення американської присутності в Іраку кажуть, що ці солдати лише відіграватимуть роль нових мішеней для бойовиків, а відтак це лише затягне процес виводу з цієї країни американських загонів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG