Спеціальні потреби

Ющенко вирiшив ветувати держбюджет-2007


Попри прогнози урядовців, президент Ющенко вирішив не підписувати закон про державний бюджет на наступний рік і ветував його. Глава держави вважає документ недостатньо соціальним і просить парламент знайти додаткові кошти для підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Правляча «антикризова коаліція» вже назвала пропозицiї президента нездiйсненими.

Рішення президента відхилити бюджет, очевидно, стало неприємною несподіванкою для «антикризової коаліції». Адже її представники, включно із прем`єром, сміливо прогнозували, що глава держави не ветуватиме кошторис держави.

Віктор Ющенко вирішив пояснити, чому не задоволений бюджетом, у телевізійному зверненні. Головна претензія глави держави до документа – його недостатня соціальна спрямованість. Президент вважає, що депутати від правлячої коаліції пошкодували державних грошей на підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, збільшуючи їх лише на 12,5%.

«Враховуючи рівень інфляції в 2007 році, а також збільшення податкового навантаження на фізичних осіб, в Україні вперше за останні роки може відбутися реальне падіння розміру мінімальної заробітної плати, який є базовим для нарахування зарплати для 10 мільйонів громадян – лікарів, вчителів, науковців, працівників культури».

Президент також пропонує збільшити видатки на оборону та забезпечення військових. Пропозиції глави держави вимагають додаткових витрат у понад 5 мільярдів гривень, встигли підрахувати антикризовики. І додають, що взяти їх немає звідки. Регіонал Євген Кушнарьов вже назвав пропозиції Віктора Ющенка нездійсненими. «Це не реакція глави держави, а реакція опозиційних політичних сил. Відвертий популізм, до якого вдався президент, мене дивує», - сказав Кушнарьов.

Антикризовики кажуть, що навіть переробити бюджет згідно з побажаннями президента не встигнуть до Нового року. Теоретично, більшість може подолати президентське вето – для цього потрібні 300 голосів. Втiм, такий сценарій виглядає малоймовірним. Нинішній правлячій коаліції не вистачає близько півсотні депутатів. При чому Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна» вже заявили про підтримку рішення президента.

Депутат Ксенія Ляпіна пропонує виконати рекомендації президента за рахунок скорочення інших статей бюджету. Зокрема тих, якi можуть стати об`єктом зловживань.

«В нас є 12,5 мільярди гривень тільки так званих інвестиційних ресурсів, які закладені в бюджеті на різні сфери. Ну то може варто їх розподілити на підвищення соціальних показників?», - риторично запитала Ляпiна».

Антикризова коаліція вже домовилася обговорити проблеми бюджету особисто з президентом у п`ятницю. Оглядачі зазначають, за більш прихильне ставлення до державного кошторису Віктор Ющенко може вимагати від більшості поступок в інших питаннях. Наприклад, залишити в спокої міністрів закордонних справ та оборони.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG