Спеціальні потреби

Появився новий російсько-український центр


“Постімперська Росія і постмайданна Україна: новий діалог”. Під час форуму під такою назвою відбулася презентація російсько-українського інформаційного центру, заснованого у Києві депутатом Держдуми Росії Дмитром Рогозіним. Він надіється, що центр посприяє двосторонньому порозумінню.

“Постімперська Росія і постмайданна Україна”. До нового діалогу між ними закликає Дмитро Рогозін. З цією метою депутат Держдуми заснував у Києві черговий російсько-український інформаційний центр. Як він пояснює, центр має на меті зламати стереотипи в російсько-українських відносинах. “Розвіяти міф про мачуху Росію і багатостраждальну Попелюшку-Україну” і спрямувати громадянські рухи обох країн до спільної мети, а не один проти одного.

Втім, розуміння Рогозіним того, що є “постімперська Росія” і “постмайданна Україна”, викликає сумніви у новизні пропонованого діалогу. Логотипом російсько-українського інформаційного центру думський депутат обрав верствовий стовп Російської імперії:

«Ми можемо в процесі нашої спільної роботи або перетворити його на повноцінний прикордонний стовп, або знести його взагалі. Цей вибір за нами, за народами Росії і України».

Знести прикордонні стовпи і забути про Майдани – такий рецепт порозуміння за Рогозіним: «А я хочу заявити, що як такого Майдану в 2004 році не було».

Охочим підтримати російсько-український діалог на такому рівні виявився присутній на презентації депутат Верховної Ради Криму Нестор Шуфрич. Як він заявив, “Майдан був суспільним обманом, здійсненим окремими політиками”.

А тим часом українські політологи ініціативу Дмитра Рогозіна пояснюють спробами наростити особистий політичний капітал. Керівник центру “Пента” Володимир Фесенко бачить у цьому принципово нову тенденцію в українсько-російських відносинах:

«Раніше українські політики їздили до Москви для того, щоб заявити про себе. Зараз ми бачимо нову тенденцію – російські політики приїжджають до Києва, щоб впливати на ситуацію в Росії... А це об`єктивно свідчить про підвищення політично, навіть і геополітичної ролі України».

Рогозін позиціонується як політик, певною мірою опозиційний до Кремля, однак його концепція українсько-російських відносин нічим не відрізняється від кремлівської, -- каже професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

«Я поки що не бачу принципової відмінності. Підхід такий все-таки, що Україні не вдалося прорватися до Європи, зараз Європейський Союз не відкриває двері для України, а отже, Україна приречена на співробітництво з Росією, на роль молодшого партнера Росії... Тому насправді у мене питання – а що ж є нового в цій доповіді?».

Щоб новий українсько-російський діалог відбувся, його слід починати з визнання Майдану і того, що це був цивілізаційний вибір України, – каже радник президента Тарас Стецьків:

«Для України Майдан був цивілізаційним вибором. І цей вибір засвідчив, що Україна як держава і українці як народ відрізняються від Росії, яка зробила свій вибір, вибір в користь новітньої енергетичної імперії. Це очевидно прослідковується в політиці теперішнього російського керівництва. А Україна на Майдані зробила вибір на сотні років вперед, і цей вибір є в користь європейської системи цінностей, в користь західної цивілізації. І от якщо ми зрозуміємо цей факт, то це може стати базою для будування рівноправних відносин», - підкреслив радник Ющенка.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG