Спеціальні потреби

Ющенко активно тисне на вступ України до СОТ


Президент України Віктор Ющенко подав сьогодні на розгляд парламенту пакет законів, необхідних для вступу до СОТ. Якщо Рада ухвалить його до кінця наступного тижня, Україна приєднається до Світової організації торгівлі вже цього року, запевняють президентські радники. Втім оглядачі зауважують, що ініціатива президента має й інший, символічний підтекст і може свідчити про ефективність нової президентської команди.

Вже навіть запеклі оптимісти перестали вірити, що Україна зможе приєднатися до Світової організації торгівлі до кінця року. До 27 жовтня парламент мав ухвалити два десятки законів, які б запалювали зелене світло на шляху до членства в СОТ. Однак уряд, більшість в якому складають представники Партії регіонів, так і не вніс їх на розгляд Верховної Ради. Відтак, і голова парламенту Олександр Мороз, і прем`єр Віктор Янукович заявили, - в найкращому випадку Україна стане членом СОТ наступного року.

В пресі з`явилися повідомлення, що чергова затримка викликана проханням російського керівництва. Мовляв, Кремль наполягає, щоб Росія та Україна приєдналися до СОТ одночасно. На шляху Москви залишаються лише невирішені проблеми із Сполученими Штатами.

Втім несподівано для багатьох ініціативу в свої руки взяв президент. Перший заступник глави його секретаріату Арсеній Яценюк повідомив, що у депутатів немає підстав нарікати, що уряд не подав їм необхідні проекти законів:

«Президент став на бік уряду і вностить сьогодні на розгляд парламенту весь пакет законодавства, необхідний для вступу до Світової організації торгівлі і визначає його як невідкладний. За умови прийняття президентської ініціативи Україна стане членом СОТ до кінця поточного року».

Яценюк вважає, що передані президентом до Ради закони можуть бути ухвалені дуже швидко. Блоки Наша Україна та Юлії Тимошенко гаранутвали свою підтримку. Але вони – в опозиції. В цій ситуації Яценюк покладаєтсья на позицію прем`єра:

«Я щиро сподіваюся, що Партія регіонів, як основна політична сила, яка підписала Універсал національної єдності буде зацікавлена у найшвидшому голосуванні та проходженні цих законів через Верховну Раду».

Якщо Рада відхилисть сотівські закони, президент подаватиме їх вдруге, каже Яценюк. Він запевняє, що глава держави готовий зустрічатися із лідерами політичних сил і переконувати їх в необхідності вступу до СОТ.

Експерт Василь Юрчишин вважає, що існує лише теоретична ймовірність ухвалення «сотівських» законів в такі стислі терміни, які вимагає президент. Він нагадує, що у парламенті є багато депутатів, які мають бізнес-інтереси в аграрному секторі чи виробництві автомобілів. Для них вигідніше відкласти це питання. Адже вступ до СОТ означатиме зменшення урядових субсидій для фермерів та зниження мита на імпортні автомобілі.

Головною перешкодою того, що Україна досі не приєдналася до Світової організації торгівлі Юрчишин називає протиріччя в трикутнику президент-спікер-прем`єр. Однак вважає ініціативу Віктора Ющенка правильним кроком. Навіть якщо Верховна Рада її проігнорує:

«Я думаю, що це такий символічно-політичний крок, який вказує на те, що сотівським питанням президент приділяє першочергову увагу».

Багато оглядачів відзначають, що з приходом на Банкову та в РНБО нової команди, секретаріат запрацював значно активніше. Крім сотівських законів до Ради подали власний законопроект про Кабінет Міністрів. Напередодні президент акитвно втрутився у проблему із відшкодуваням підприємцям податку на додану вартість і повернув собі контроль над експортом зброї. Глава держави не дав уряду перебрати важелі управління Українською енергетичною компанією. Отже після тривалої здачі позицій нова команда президента потроху відвойовує їх назад в тихій підкилимній війні із урядом.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG