Спеціальні потреби

Молодь курить, бо хоче бути схожа на своїх кумирів?


Учені Каліфорнійського університету переконані, що існує тісний зв'язок між палінням серед молоді і сценами куріння у фільмах. Цими днями Американська академія педіатрів заявила, що діти здатні частіше починати палити після того, як побачать з цигарками відомих акторів.

Педіатри вважають, що дітям імпонує сама ідея запалення цигарки. І чим частіше вони бачать, як це роблять актори у фільмах, тим більше шансів, що і вони почнуть палити, - доводять учені Каліфорнійського університету. Дослідження вказують, що у середньому підлітки дивляться 150 кінофільмів на рік, в яких є щонайменше 800 сцен куріння. Тому медики просять батьків звертати більше уваги на те, що дивляться їхні діти. Адже, як кажуть вони, телебачення у кінцевому рахунку, і є найбільшою загрозою для дітей.

Зрештою, куріння на широкому екрані нічого нового. Але якщо кількість курців серед дорослих у реальному житті зменшується, то кількість курців на екранах останнім часом зростає. Педіатри вимагають, аби кіностудії заздалегідь попереджали про сцени куріння у фільмі. Вони також просять, щоби кінотеатри у таких випадках включали анти тютюнову рекламу перед початком сеансу. За даними Центрів з контролю за хворобами, кожен четвертий учень у США - палить. Ще три роки тому ці показники були значно нижчими. Експерти пояснюють зростання курців серед молоді інтенсивною маркетинговою рекламою тютюнової індустрії.

Між тим заборона куріння у громадських місцях поширюється як у США, так і у Європі. Усе частіше ця заборона вводиться у ресторанах і барах. Бріджит Макарті працює барменом в одному з каліфорнійських барів, де закон проти паління почав діяти вісім років тому. Вона говорить так: «Бувало, прийдеш додому вночі і починаєш кашляти. Почуваєш себе так, ніби випалив цілу пачку цигарок. Смердить сигаретами, очі печуть. Але з часу введення в дію заборони, цього більше немає».

Свого часу журнал Американської медичної асоціації опублікував дослідження стану легенів барменів до заборони паління у барах і після. У дослідженнях брав участь доктор Марк Айснер з Каліфорнійського університету. «Ми відстежували сенсорні сприйняття - подразнення очей, носових судин, горла. А також респіраторні симптоми - кашель, хрип, задишку. Усі ці симптоми майже зникли протягом одного-двох місяців після введення заборони на паління», - додає він.

Бармени, які мають астму, також вказують на випадки зменшення подразнень дихальних шляхів. Бріджит Макарті каже, що вона є наочним прикладом цього: «Я живучий доказ цього. Я дійсно страждаю від астми і моя залежність від ліків після заборони дійсно зменшилася». Чимало власників ресторанів занепокоєні, що заборона паління негативно позначиться на їхньому бізнесі, однак бармен Бріджит каже, що навпаки бізнес процвітає у її барі, де вісім років уже ніхто не курить.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG