Спеціальні потреби

Переговори про коаліцію провалились


Переговори про створення широкої коаліції в українському парламенті у черговий раз зайшли у глухий кут. "Наша Україна" висунула ультиматум антикризовій коаліції. Блок вимагає гарантій виконання Універсалу національної єдності як передумову свого приєднання до парламенської більшості. Про це заявив лідер фракції Роман Безсмертний. В іншому випадку, каже він, у створенні широкої коаліції немає сенсу. Таку заяву пропрезидентська партія пояснює тим, що нинішня коаліція не виконує окремі положення Універсалу.

При цьому Безмертний не вважає цю вимогу ультиматумом і навіть каже, що переговори про створення коаліції не призупиняються. Інший впривовий член Блоку Анатолій Кінах каже, що в цьому питанні не підуть на поступки:

"Включення в текст угоди про створення коаліції національної єдності положень Універсалу – це питання принципове. У нас залишеється незмінною умовою – підпис угоди без зауважень і виключень".

В іншому випадку, кажуть "нашоукраїнці", вони переходять в опозицію. Це означаитме відставку міністрів, яких "Наша Україна" делегувала в очолюваний Віктором Януковичем уряд.

Учасники переговорів кажуть, що вже практично узгодили всі спірні питання із соціалістами та Партією Регіонів. Комуністи не бажають йти на поступки. Один із лідерів КПУ Адам Мартинюк нагадує, що його політична сила підписала Універсал із своїми зауваженням та застереженнями. І відступатися від них не має наміру:

"Якщо фракція «Наша Україна» буде наполягати на цьому, це буде означати, що вони не хочуть коаліції. Тому що вони дуже добре розуміють, що ми на подібне не підемо".

Мартинюк пропонує Нашій Україні виконувати положення Універсалу власними силами. І не виключає - пропрезидентський блок шукає привід для виходу із переговорного процесу. Віце-спікер прогнозує, що у такій ситуації засідання робочої групи у понеділок може виявитися останнім.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG