Спеціальні потреби

Буш і Мушараф похвалили один одного


Президент Джордж Буш дав високу оцінку своєму пакистанському колезі Первезу Мушарафу за те, що його країна однією з перших приєдналася до Сполучених Штатів у боротьбі з тероризмом після вчинених 11 вересня 2001 року атак на США.

''Саме тому, - додав Джордж Буш, - таким приголомшливим для мене став факт появи повідомлень про те, що Сполучені Штати ніби-то погрожували розпочати бомбардування Пакистану, якщо ця країна не співпрацюватиме в анти-терористичних заходах, що розпочалися після 11 вересня. Ці свої зауваження Буш висловив після зустрічі з керівником Пакистану в Білому Домі.

На прес-конференції в Білому Домі президенти Джордж Буш та Первез Мушараф не цуралися високих слів в оцінці один одного. Зокрема Буш сказав так: «Я захоплююся вашим вмінням керувати, вашою відвагою». На що Первез Мушараф відповів: «Я маю довіру до президента Буша і повністю переконаний, що він бажає добра Пакистану та нашому регіону».

Однак негласні стосунки обох лідерів багато складніші. В інтерв'ю американському телебаченню Президент Мушараф заявив, що колишній заступник Державного секретаря США Ричард Ермітаж погрозив, що Пакистан повернеться до кам'яної доби, якщо не допомагатиме в боротьбі з тероризмом. За словами пакистанського лідера, Армітаж заявив, що на Пакистан посипляться бомби, якщо Ісламабад не припинить підтримувати про алькайдівський режим талібів в Афганістані. Ермітаж відповів, що таких погроз не висловлював, а натомість виступив з рішучою вимогою: «співпрацювати із США повністю, або ніяк». Коментуючи повідомлення журналістам Президент Буш сказав так: «Я вперше дізнався про це із сьогоднішньої газети. Скажу вам, мене неприємно вразила жорсткість формулювань у повідомленні. Я пригадую, що незабаром після 11 вересня тогочасний Держсекретар Колін Пауелл сказав мені при зустрічі: Президент Мушараф розуміє, на що ставить, і бажає приєднатися та викорінити ворога, який знищив три тисячі наших громадян».

Ісламабад звинувачують у тому, що він крізь пальці дивиться на діяльність талібану на пакистанській території. У свою чергу Президент Мушараф відповів, що підписана раніше цього місяця мирна угода з про-талібськими бойовиками в заселених племенами районах, що межують з Афганістаном, не має нічого спільного з підтримкою талібану. «Цією угодою ми не примирилися з талібаном, а радше з ним боремося. І я вже казав президенту, що ЗМІ невірно розтлумачили цей крок», - додав Мушараф. Джордж Буш відповів, що довіряє своєму колезі. Він в котрий вже раз похвалив Пакистан за затримку на своїй території сотень бойовиків аль-Кайди. «І коли він каже: якщо ми упіймаємо Осаму бін Ладена, то віддамо його до рук правосуддя, я йому вірю. Це підтверджує факт нашої спільної тактики. Адже пошук ми дійсно ведемо разом», - говорить Буш. Між тим актуальним залишається заклик Сполучених Штатів до Пакистану зробити більше для того, щоб спинити перехід через пакистано-афганський кордон талібських бойовиків. Це допомогло б приборкати дедалі відчутніший в Афганістані неспокій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG