Спеціальні потреби

Партiя регiонiв проводить кадровi чистки


Правляча Партія регіонів проводить масові кадрові чистки у виконавчій владі. Це констатує Комітет виборців України, який протягом серпня-вересня 2006 року здійснював моніторинг кадрових змін у центральних та місцевих органах влади.

Перша хвиля чисток змила дві третини керівництва центральних органів виконавчої влади. Комітет виборців України констатує масову люстрацію кадрів, що її провела правляча коаліція за один лише місяць після призначення нового уряду. Говорить голова правління КВУ Ігор Попов:

«Загалом це майже 100 чоловік замінено на центральному рівні, при тому в деяких міністерствах, скажімо, в Мінвуглепромі, замінені всі, і міністри, і заступники; в Міністерстві охорони навколишнього середовища разом з міністром замінені всі заступники, в Мінпромполітики всі, в Держкомітеті матеріального резерву всі, в Державній податковій адміністрації звільнено 2 заступники, призначено 5 нових. Тобто кадрові зміни проведені величезні».

Слідом за першою хвилею набігає друга. Після центральних органів влади настає черга їхніх обласних представництв. Звільнення вже почалися, і за прогнозом Комітету виборців, ротація керівного складу обласних відділень Державної податкової інспекції чи Антимонопольного комітету може так само сягти двох третин. За оцінками КВУ, на третину оновиться керівництво обласних та районних державних адміністрацій, і це станеться вже до кінця цього року.

Усі ті звільнення й призначення є політично мотивованими і не пов`язані з професійними якостями чиновників, -- стверджує Комітет виборців. У цьому нинішня хвиля люстрації подібна до пореволюційних “помаранчевих” чисток півтора року тому, коли сам президент заявляв, що змінюється 18 тисяч чиновників, а опозиція скаржилась на масове порушення прав громадян. Проте є і різниця. Якщо півтора року тому чиновників звільняли зі скандалом, а дехто так і не звільнився чи поновився через суд, то сьогодні, як на диво, ні скандалів, ні скарг на порушення трудових прав не зафіксовано. Ніхто не протестує і всі дисципліновано пишуть заяви “за власним бажанням”. Таку покірність можна пояснити умінням Партії регіонів переконувати, вважає Ігор Попов:

«Або та команда, що прийшла на керівні посади, вміє настільки працювати з людьми, що знаходить шляхи зробити пропозицію, від якої неможливо відмовитись, або ж ті, хто йдуть, бачать, що немає можливості протестувати».

Оцінюючи якісний склад новопризначених чиновників, Комітет виборців відзначає, що це або старі кучмістські кадри, які зараз повертаються у владу, або представники нового “донецького призову”.

На думку Комітету, входження “Нашої України” до парламентської коаліції могло б захистити частину її представників у місцевій владі від звільнення. У разі переходу “Нашої України” в опозицію чистки стануть тотальними. У разі ж “позаблокового” статусу “нашоукраїнців” частину посад у місцевих органах влади вони втратять, а інша частина чиновників стане де-факто лояльною не до власного політичного блоку, а до правлячої урядової коаліції, -- вважають експерти КВУ.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG