Спеціальні потреби

Американські мусульмани хочуть відбілити імідж релігії


У світлі подій останніх років, коли імідж мусульман зазнав краху через терористичні акти, американські мусульмани намагаються налагодити мости з пересічним народом.

Лідери деяких мусульманських громад починають долучати своїх дітей до американського суспільства з малих років. Один із шляхів став скаутський рух, який зародився в Англії на початку минулого сторіччя і з того часу поширився по всьому світові. Мета скаутів - підготувати дітей фізично і духовно до входження у доросле суспільство. Останнім часом все більше мусульманських хлопців та дівчаток приєднуються до скаутів. Поміж іншого, у скаутських організаціях виховується повага до релігії.

У 1907 році в Англії зародився скаутський рух до якого сьогодні входять молодіжні організації з 217 країн світу. Скаути - поширене явище і в американському суспільстві. Однак, скаутські організації до останнього часу не приваблювали дітей мусульман. Втім, ситуація змінюється. ''Я буду намагатися служити Богові та моїй країні, завжди допомагати людям і жити за законами дівчат скаутів'', - говорить одна з дівчаток-скаутів.

Кожної п’ятниці Аміна, її подруга Сьорая та інші дівчата збираються у приміщенні мусульманського товариства у містечку Стерлінг штату Вірджинія. Вони належать до початкового загону дівчат скаутів, до якого входять дівчата віком від шести до восьми років. Якщо Аміна не знає як пояснити своє захоплення скаутським рухомі каже, що їй просто подобається, то Сьорая вже визначилась: ''Тому, що ти допомагаєш своїй громаді і заслуговуєш різні речі. Тут весело і ти допомагаєш своїй країні''.

Керує цим загоном Сара Гасан яка народилась в Індії, виросла в Кувейті, а живе в Америці. ''Ми прагнемо навчити їх основним скаутським цінностям, таким як тримати своє слово, бути добрими і чесними, допомагати іншим та працювати разом як одна команда'' – говорить вона. Батько Сьораї імігрував з Ірану. Він вважає цінності скаутів відповідними до мусульманських. Обидві його доньки - скаути. ''Їм потрібно брати участь у суспільному житті тут. А служба скаутів своїй країні, своїй громаді, безперечно відповідає цінностям нашої ісламської віри'', - каже він.

За даними організації хлопців-скаутів Америки, останні 20 років кількість мусульман скаутів зростає. Так, при ісламських школах та мечетях зараз працює 112 загонів, до яких належить майже дві тисячі дітей. Різван Джака - президент мусульманського товариства у Стерлінгу та лідер скаутів. За його словами, скаутський рух допомагає побудувати мости між мусульманами та рештою суспільства. ''Після трагедії 11 вересня для мусульман дуже важливо зрозуміти інших людей, а для них зрозуміти мусульман. Тож ми спонукаємо наших дітей знайомитися зі своїми однолітками скаутами'', - додає він.

Для багатьох дітей мусульман, життя у Сполучених Штатах - постійний баланс між дотриманням своєї віри та життям американської дитини. Сьорая, наприклад, відчуває свою відмінність від інших дівчат: ''Я не роблю речей, які роблять вони. Я не вдягаюсь так як вони, не ношу, наприклад, майки. Я повністю закриваю себе. Але мене не дратує те, що я не можу бути як вони. Кожен має свої особливості''.

Під час церемонії закінчення року Сьорая отримала спеціальні відзнаки за свої добрі справи, чим дівчинка дуже пишається. Вона хоче залишатися скаутом так довго, як це буде можливо, добре проводити час, вивчати різні культури та допомагати іншим.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG