Спеціальні потреби

Про майбутній склад уряду Януковича


В парламенті готуються проголосувати Віктора Януковича прем’єр-міністром та затверджувати уряд. Саме про це сьогодні розмовляла Анна Дидик з нашою київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

АД: Вікторіє, то коли може відбутися це голосування?

ВС: Добрий вечір, Аню! Власне кажучи, очікувалося, що воно буде сьогодні увечері, у другій половині дня. Однак, цього не сталося, голосування перенесли щонайменше на завтра, на п’ятницю. В першу чергу це пов’язане із переформатуванням владної коаліції. Як заявив Олександр Мороз, необхідно внести певні зміни до регламенту коаліції, яка тепер має нових членів з Нашої України. Тобто, спочатку треба організувати різні юридичні моменти, а вже після того, голосувати за Віктора Януковича. Очікується, що все ж таки в п’ятницю це відбудеться, однак, не виключено, що це доведеться знову переносити.

АД: Чи відомо, як виглядатиме коаліція?

ВС: Довкола цього було багато дискусій, дехто вважав, що це повинна бути принципово нова коаліція. Сьогодні зранку, навіть, нову назву дали, назвавши її замість антикризової, коаліцією національної єдності. Питання було в тому, чи будуть в цій коаліції комуністи. Петро Симоненко, як відомо універсал підписав, і після цього впевнено заявив, що він залишається в коаліції. Зійшлося на тому, що таки не буде оголошено про нову коаліцію, а буде все ж таки приєднання Нашої України до цієї попередньої коаліції та її певне перейменування. Отже, виглядає так, що завтра оголосять про склад нової коаліції у вигляді чотирьох фракцій, до яких входитиме Партія регіонів, соціалістична партія, комуністи та Наша Україна. Єдиний, хто до цієї коаліції входити не буде, це Блок Юлії Тимошенко, але не виключено, що будуть й інші опозиціонери з інших фракцій – зокрема, Йосип Вінський та декілька людей із Нашої України. Вони мають намір створити міжфракційне опозиційне об’єднання.

АД: Вікторіє, хто може увійти до наступного українського уряду?

ВС: Ви знаєте, це, напевно, головне питання на сьогодні. Ні в кого не виникає сумнівів, що Віктор Янукович таки буде проголосований, навіть, якщо за нього не вся Наша Україна проголосує. Але питання в тому хто ще буде українськими міністрами. Видається, що ця пауза пов’язана з остаточним затвердженням складу Кабінету міністрів, тому що коаліціянти хочуть проголосувати Януковича і відразу сформувати уряд. Вони казали, що зможуть це зробити за один день. І тому питання хто буде першим віце-прем’єром. Поки що різна інформація з цього приводу. Дехто каже, що ним може бути нашоукраїнець Петро Порошенко, а за іншою інформацією, ним все ж таки буде представник регіонів Микола Азаров, а Порошенко просто стане одним із віце-прем’єрів. Відомо, що Наша Україна отримає майже половину портфелів у нашому уряді. Зокрема, Роман Зварич дуже ймовірно сяде у крісло міністра юстиції. Зараз все це вирішується і, очевидно, завтра буде більше інформації з цього приводу.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG