Спеціальні потреби

США коментують деякi українськi питання


Iнтерв`ю i вiдео мовою оригiналу

Щойно з Києва повернувся другий заступник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Дейвид Креймер. Коментуючи факт тривання там коалiцiйних перемовин, вiн висловив погляд, що якнайшвидше формування коаліції та уряду -- в iнтересах України. Хоч Конституція надає українському парламенту місяць для формування коаліції та ще місяць для формування уряду, пришвидшення цього процесу дало б можливість ефективніше вирішувати нагальні проблеми, вважає американський високопосадовець:

«Наше сподівання і те, що я хотів би донести: щоб вони пришвидшили виконання цього графіка, пришвидшили процес формування уряду і не чекали усі 60 днів які надає конституція».

Президент Буш попередньо висловлював бажання відвідати Україну, можливо напередодні самiту Великої вісімки у Санкт-Петербурзі. Девід Креймер каже, що остаточне рішення стосовно цього ще не ухвалене Білим домом:

«Не зважаючи на те, чи президент поїде чи ні, Сполучені Штати є сильним союзником та другом України і ми хочемо, щоб Україна продовжувала процес реформ, поглиблювала євроантлантичну інтеграцію. Цьому сприятиме формування нового уряду, але що стосується графiка президента - це буде визначено людьми у Білому домі».

Що ж до того, що офіційні особи США почали більш активно критикувати Росію за використання своїх енергетичних ресурсів як засобу політичного тиску, то Дейвид Креймер пояснив, що позиція США у цьому питанні є послідовною:

«Наш інтерес завжди був у стабільних енергетичних поставках, що йдуть з Росії не лише до України, але усіх країн регіону і до багатьох країн Європи. Росія є постачальником енергії до багатьох європейських держав і я думаю, європейці дуже зацікавлені, щоб Росія залишалась стабільним постачальником енергії. Наш інтерес також у пропагуванні прозорих газових угод. І виключенні будь-яких корупційних елементів у всіх країнах регіону. Енергетичний сектор у регіоні був джерелом корупції і ми сподіваємось, що Росія, Україна та інші країни будуть пропагувати угоди, які сприятимуть прозорості, енергозбереженню та диверсифікації поставок», -- зазначив Креймер.

Американський дипломат у Києвi представляв Сполученi Штати на самiтi ГУАМ - нового об`єднання за участi Грузiї, України, Азербайджану i Молдови. Вiдповiдаючи на коментарi переважно росiйських офiцiйних осiб, що присутнiсть США на самiтi свiдчить про загострення конкуренцiї у боротьi за впливи на колишньому радянському просторi, Креймер сказав таке:

«Зустріч не була ексклюзивною, це не була якась змова. До речі, керівники країн ГУАМ самi наголошували, що їх організацію створено не для того, щоб проти когось об`єднатися. I я вважаю, що вони це пiдтвердили своїм намiром створити зону вільної торгiвлi, продовжувати демократичні реформи, процес демократизації в регiонi, як також намiром розвиватися економiчно. Словом, я не бачив нічого, що давало б пiдстави вважати, що лiдери цього самiту замислювали якусь змову проти когось. Навпаки я бачив, як вони співпрацюють мiж собою задля покращення ситуації в цiлому регiонi i вважаю, що з цього скористають усi країни регiону».

Дейвид Креймер також сказав, що не вірить, що ГУАМ створено заради того, щоб вона стала сурогатом Спiвдружностi незалежних держав.


Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG