Спеціальні потреби

Стали вiдомi справжнi власники РосУкрЕнерго?


Російська газета оприлюднила імена ймовірних засновників компанії РосУкрЕнерго. Саме ця структура постачає весь імпортний газ в Україну. Видання стверджує, за нею стоять двоє українських громадян. В пресі припускають їх близькість до відомого кримінального авторитета, який ховається від американського правосуддя.

Повідомлення про засновників компанії РосУкрЕнерго з`явилося в газеті «Ізвєстія». Видання стверджує, що половиною акцій зареєстрованої в Швейцарії фірми володіють двоє українських громадян – Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.

Першого в пресі називають людиною, близькою до розшукуваного Сполученими Штатами кримінально авторитета Сєви Могілєвіча. Фірташу також приписують контроль над баскетбольним клубом «Київ» та двома українськими телеканалами. Фурсін балотувався в парламент за списком «Народного блоку Литвина». Свої твердження газета підтверджує звітом авторитетної міжнародної аудиторської компанії «ПрайсУотерГауз – Купперз».

В Україні повідомлення «Ізвєстій» поки не набуло широкого розголосу. Його затьмарили інші події - відзначення річниці чорнобильської аварії та останнє засідання парламенту. Хоча раніше в пресі активно обговорювали – хто ж контролює компанію, яка постачає в Україну весь імпортний газ. У Нафтогазі кажуть, що не збираються ініціювати перегляд домовленостей з РосУкрЕнерго. Керівник компанії Олексій Івченко, впевнений, що контракт вигідний Україні:

«Ми зберегли газотранспортну систему і маємо найкращу ціну на сьогоднішній день. Якщо не завадять неадекватні політики чи урядовці цьому процесу, то такою ціна і буде протягом 5 років. Я відповідаю за те, що я підписував. А якщо втрутиться хтось в цей процес, і порве ті домовленості і договори, які ми підписали, тоді він хай і відповідає».

Втім Івченко ще раніше висловлював готовність переглянути угоди, якщо з`ясується, що РосУкрЕнерго контролює криміналітет. Таку заяву керівник Нафтогазу зробив після того, як минулго тижня уряд Сполучених Штатів ініціював розслідування щодо цієї непрозорої посередницької стуктури:

«Підтвердяться ці факти, ми будемо вирішувати – працювати чи не працювати з цією компанією», зазначив Iвченко».

Натомість експерт з енергетики Володимир Саприкін вважає, що якщо інформація щодо засновників швейцарської компанії офіційно підтвердиться, Україні загрожує скандал. Президенту доведеться відправити у відставку урядовців, які підписували газові контракти. Ці люди мали знати, з ким мають справу, вважає Саприкін. Він не виключає, що за фактом можуть порушити кримінальну справу:

«Фактично ця компанія нічого не виробляє і отримує щорічно сотні мільйонів доларів. Тобто вона паразитує на державі Україна. Окремі громадяни України мають отримувати такі доходи замість того, щоб доходи отримувала державна структура».

Експерт припускає, що ініціатива оприлюднити інформацію про власників половини РосУкрЕнерго може виходити від Газпрому. Адже саме цій монополії належать «Ізвєстія». Саприкін вважає, що публікацією росіяни намагаються перевести провину за запровадження непрозорих схем постачання газу на українську владу. Цей скандал буде плямою на репутації президента. Йому доведеться виправдовуватися перед громадянами. Адже раніше він стверджував, що в РосУкрЕнерго» немає українських інтересів. Відтак, українській владі доведеться ініціювати перегляд газових контрактів.

Втім існує й інша загроза розірвання домовленостей. Дніпропетровський комбінат імені Дзержинського вимагає скасувати контракти Нафтогазу та РосУкрЕнерго в українському суді. Слухання мали початися саме 26 квітня. Але за невідомих причин розгляд справи перенесли рівно на місяць.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG