Спеціальні потреби

Аутсайдери хочуть перерахунку голосiв


Повного перерахунку голосів вимагають аутсайдери українських виборів. Лідери партій, які не потрапили до парламенту, заявляють, що масові фальсифікації на етапі підрахунку голосів не дали їм змоги перетнути тривідсотковий бар`єр. Центрвиборчком, зі свого боку, вимагає доказів.

Чесними були вибори, але не підрахунок голосів. Так твердять лідери партій, що, за попередніми даними, не подолали тривідсотковий бар`єр до парламенту. Ігор Єремєєв з Народного блоку Литвина, Інна Богословська від партії “Віче”, Людмила Супрун від НДП, Владислав Каськів від “Пори-ПРП” скликали у Києві спільну прес-конференцію, заявивши, що разом домагатимуться перерахунку голосів на всій території України.

Як сказано в заяві, підписаній лідерами партій – “Автори звертаються з позовами до судів щодо необхідності перерахунку голосів на всіх виборчих дільницях України, а також до ЦВК з вимогою утриматись від оприлюднення офіційних результатів голосування до моменту остаточного розгляду всіх поданих скарг і перерахунку голосів”. Гарантом дотримання їхніх прав і свобод підписанти закликають виступити президента.

На думку заявників, махінації при підрахунку голосів на місцях чинили представники партій-переможців. Вони буцімто підкупили членів дільничних виборчкомів, які склали фальшиві протоколи, відібравши, в такий спосіб, у партій-аутсайдерів до 20% голосів.

Як заявляють Лідери Пори, Віча, НДП та Блоку Литвина, до них готові приєднатися інші партії, що не потрапили до Верховної Ради. Гурт невдоволених подаватиме скарги до судів, щодня проводитиме пресові конференції, а в разі невиконання своїх вимог погрожує акціями протесту.

А тим часом Центральна виборча комісія відкидає звинувачення у фальсифікаціях як бездоказові. На прес-конференції в середу голова ЦВК Ярослав Давидович зажадав фактів:

«Ці заяви політичні, поки що це навіть не заяви, а декларації, що хтось у когось щось забрав. Я кажу: ви дайте, будь ласка, Центральній виборчій комісії відомості. Якщо у вас є на руках з одної виборчої дільниці два протоколи з різними цифрами, підписані членами комісії, я їх прямо сам особисто завезу до Медведька. І все! Так ні одного протоколу, конкретно, ніхто жодного факту не надав, лише вереску повно, що голоси позабирали».

Нагадаю: за попереднім підрахунком голосів, Блок Литвина отримав 2,44%, Партія “Віче” 1,7%, Пора-ПРП 1,47% голосів виборців; що ж до Народно-демократичної партії, то вона не увійшла навіть до десятки фіналістів.

У середу стало відомо також про те, що у відставку подав голова ще однієї партії-аутсайдера – Віктор Медведчук. Як сповістила прес-служба партії СДПУ(о), від обов`язків партійного очільника Медведчук просить звільнити його у зв`язку з тим, що блок “Не так!”, до якого входила очолювана ним партія, не набрав необхідної кількості голосів для проходження у Верховну Раду.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG