Спеціальні потреби

Росiя припинила постачання газу Українi


Учасники «газових» переговорів так і не знайшли компромісного рішення. Першого січня Москва здійснила свій ультиматум, перекривши постачання газу українським споживачам. В Новий рік Україна і Росія увійшли з нерозв`язаним газовим конфліктом, маховик якого, як виглядає, дедалі розкручується.

Путін сказав, Путін зробив. По десятій ранку першого січня Росія припинила постачання газу в Україну. Блакитне паливо і далі надходить в українську газотранспортну систему, але тільки в межах, необхідних для його прокачування до Європи – тиск газу в трубі упав, а обсяги скоротилися на 120 мільйонів кубометрів на добу.

Ультиматум був зреалізований після того, як Україна не прийняла останню російську пропозицію. Її озвучив 31 грудня Володимир Путін. Наголосивши на тому, що «Україна – все-таки братня держава», російський президент запропонував українським братам відстрочку – старі ціни на газ у першому кварталі нового року, за умови підписання контракту, згідно з яким, починаючи з другого кварталу, українці платитимуть 230 доларів за тисячу кубів.

У своїй відповіді, відісланій за годину до новорічної півночі, Київ заявив, що готовий з другого кварталу перейти на ринкову ціну. Одначе формулювання “ринкова ціна” російську сторону не влаштувала, і відповідь розцінили як відмову.

На думку речника Газпрому Сергія Купріянова, ця відмова означає, що українська влада від початку була налаштована на конфлікт і на те, щоб, як він сказав, «з 1 січня почати несанкціонований відбір газу». Невдячна відмова від щедрої російської пропозиції, пригрозив Купріянов, обернеться катастрофічними наслідками для української економіки.

Невдале закінчення українсько-російських переговорів встигло також прокоментувати Міністерство закордонних справ Російської Федерації. Російське зовнішньополітичне відомство звинуватило Київ у «свідомому зриві переговорного процесу». Як сказано у виданій 1 січня заяві, «нинішня українська влада свідомо вирішила зірвати переговорний процес з метою маніпулювання внутрішньополітичною ситуацією, включно зі строками парламентських виборів».

А тим часом в Україні для координації дій у газовій сфері створено оперативний штаб на чолі з прем`єром Юрієм Єхануровим. На своє перше засідання штаб зібрався вже першого січня. Після закінчення наради, коментуючи газову проблему журналістам, президент України Віктор Ющенко нагадав, що ціна російського газу для Білорусі становить 46 доларів, країн Балтії – 120 доларів, країн Закавказзя – 110 доларів, і вкотре наголосив, що пропонована для України ціна в 230 доларів неприйнятна:

«Ця ціна є віртуальна, Україна до сьогоднішнього дня не отримала обгрунтувань по її формулюванню. Вона не може бути предметом обговорення».

Ющенко запропонував накласти мораторій як на ціну газу, так і на ціну його транзиту до закінчення переговорів про реальну ринкову ціну. Як заявив український президент, Україна готова з 1 січня оплачувати російський газ за обгрунтованими ринковими цінами. Він також назвав методи Газпрому економічним тиском:

«Те, що сьогодні з 10 години почалося зниження подачі газу у транзитну систему, це є порушення раніше досягнутих домовленостей, скріплених відповідними договорами по транзиту і по поставках російського газу. Ми розглядаємо це як очевидну форму економічного тиску на Україну».

Глава держави пообіцяв також, що українські споживачі не відчують на собі наслідків зменшення поставок російського газу.

Своєю чергою, прем`єр Єхануров заявив, що український уряд вимагатиме від Газпрому додаткових восьми мільярдів кубів технологічного газу, який необхідний для забезпечення транзиту і витрати на який Україна раніше брала на себе. Українська сторона зробила, крім того, заяву про порушення Газпромом умов чинного контракту про транзит російського газу. Далі на порядку денному – міжнародний арбітражний суд у Стокгольмі.

Справу у середу також розглядатиме Європейський Союз.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG