Спеціальні потреби

Верховна Рада каже «нi» угодi з НАТО


Верховна Рада відмовилася сьогодні ратифікувати угоду про використання української стратегічної авіації для транспортування вантажів НАТО. Противники співпраці побоялися втягнення України у можливі військові конфлікти і ускладення стосунків із Російською Федерацією. Українське оборонне відомство сподівалося отримати від укладення багаторічних контрактів доходи у сотні мільйонів доларів.

Переконати депутатів підтримати угоду про використання української авіації прийшов міністр оборони Анатолій Гриценко. Він просив парламентарів абстрагуватися від політичних уподобань. Адже угода, за його словами, має економічний характер. А саме – на яких умовах НАТО і країни-члени альянсу можуть розраховутвати на послуги української авіації:

«Мова зараз не йде про вступ до НАТО. Якщо бути відвертим – мова йде про економіку, про авіабудування, про наші робочі місця. Опонентам я би радив під`їхати зараз до АНТК імені Антонова і запитати – скільки рейсів вони вже зробили по цій лінії. Вони скажуть – більше 800. І на які кошти вони розраховують у найближчі 8 років. І вони скажуть – на мільярд доларів», - сказав Гриценко.

Проект угоди підтримали парламентські комітети. Але в залі її обговорення переросло в емоційний обмін думками, який показав, в Раді, як і в суспільстві, до НАТО ставлення здебільшого несхвальне. Член фракції КПУ Юрій Саломатін виступав емоційно:

«На якiй підтавi ви здійснюєте такі антидержавницькі заходи? Ви дієте всупереч волі українського народу. Ви зраджуєте ідеали української незалежності! Ви йдете проти волі народу і прислуговуєте НАТО і дядькові Сему!».

Колега пана Саломатіна Анатолій Оржаховський переконував, що угода невигідна Україні. Вона, мовляв, ускладнить стосунки з Росією:

«Дехто з наших горе-патріотів мабуть не розуміє, що означають слова участь в операціях і навчаннях НАТО. А це – перспектива участі у військових конфліктах. Ми що – гарматне м`ясо, а Україна – прохідний двір?».

Україна не буде втягнута в жоден із військових конфліктів, адже меморандум передбачає відповідні механізми захисту, наполягав Олег Зарубінський з Народної партії:

«Цей меморандум не гарантує використання стратегічної транспортної авіації України в будь-якій операції НАТО. Таким самим чином, Україна залишає за собою право відмовити на запит НАТО».

Угоду двічі ствавили на голосування, однак більшість депутатів проголосували проти. Показово, що проти меморандуму виступили партнери з урядової коаліції – Соцпартія. Також жодного голосу не дала «Партія регіонів». Хоча проект угоди, який був розроблений ще у 2004, році підписав нинішній лідер партії Віктор Янукович.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG