Спеціальні потреби

Громадські організації виступають проти політреформи


Харківська правозахисна група та Альянс громадянських активістів «Майдан» закликають нинішню владу відмовитись від проведення політичної реформи. На думку представників громадських організацій, під час ухвалення Закону про внесення змін до Конституції, відбулось грубе порушення процедури голосування.

Зміни до Конституції, які обмежують президентську владу і збільшують вплив парламенту, мають вступити у силу на початку 2006 року. Така домовленість була досягнута між владою та опозицією під час помаранчевої революції. Проте вже тоді експерти говорили, що нова влада спробує загальмувати цей процес. Натомість першими про необхідність відмови від політичної реформи заговорили громадські організації. Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров стверджує, що голосування за політреформу відбулось з порушенням Конституції:

«Ця реформа була прийнята з порушеннями Конституції. А саме – пакетне голосування є голосування під умовою, яке заборонене Конституцією, оскільки голосування конституційних поправок не може виконуватись за умови голосування ще за якийсь закон. Ми впевнені у тому, що порушення процедури у цьому сенсі є дуже брутальне порушення, і тому необхідно, щоб Конституційний суд розглянув наново це питання».

Захаров впевнений, що якби сьогодні народні депутати чи особисто президент звернулись до Конституційного суду з проханням дати оцінку пакетному голосуванню, то висновок суду був би однозначним – голосування відбулось з порушенням норм Конституції. Співголова Харківської правозахисної групи наголошує, що для того, щоб політреформа була легітимною, необхідно провести повторне голосування у Верховній Раді.

Тим часом правовий радник сайту «Майдан» Олександр Северин відзначає, що ухвалюючи цей закон і втілюючи його у життя, депутати перевищують свої повноваження і йдуть всупереч народній волі:

«Справа у тому, що закон про політреформу він не тільки не відповідає, а прямо йде всупереч вектору народного волевиявлення. Я навіть не про те, що жодного разу на Майдані не чув вигуків: Політреформа, політреформа! Народ не за те голосував, не за те боровся. Я про право. Відповідно до Конституції, народ обрав свого президента на 5 років з повноваженнями, зафіксованими в Конституції на момент проведення виборів, і ніхто не давав народним депутатам змінювати цей вектор народного волевиявлення».

Проте у відмову від проведення політичної реформи сьогодні мало віриться. Президент Віктор Ющенко поки що впевнено демонструє, що він виконає усі зобов`язанння, які давав під час помаранчевої революції, навіть такі, які обмежать його повноваження. Крім того, вже цього місяця Конституційний суд України, який би мав надати свої висновки щодо цього питання, повинен майже наполовину оновити свій склад і навряд чи у нього буде час розглянути подібне звернення до Нового року.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG