Спеціальні потреби

Подолання СНІДу: нові можливості для України


У нової адміністрації президента Ющенка є шанс підсилити боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу. Про це заявляють представники неурядової інституції “Трансатлантичні партнери проти СНІДу”, які підготували проект курсу дій нового президента України для подолання епідемії СНІДу.

З наступного року Україна почне виробництво власних препаратів проти СНІДу. Про це повідомив заступник голови Національної координаційної ради з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом Віктор Рибчук:

“Ми маємо добрі новини, в Україні йде процес розробки антиретровірусних препаратів, вони знаходяться сьогодні на клінічному дослідженні, і Україна уже в наступному році буде мати можливість виробляти першу лінію антиретровірусних препаратів... Ми розраховуємо на те, що коштувати вітчизняні препарати будуть на порядок нижче, ніж імпортні, що Україна закуповує.”

Наразі річний курс лікування обходиться у 10 тисяч доларів. Ліки отримує 2 тисячі інфікованих, і це здебільшого діти, каже директор Українського центру профілактики і боротьби з ВІЛ/СНІДом Алла Щербинська:

“Ми сьогодні можемо всім хворим на СНІД сказати: приходьте до нас, є препарати, є люди, які зацікавлені в тому, щоб надати вам медичну допомогу... Сьогодні СНІД можна лікувати. Його не можна вилікувати, але лікувати можна...”

Забезпечити доступ до лікування ВІЛ-інфікованих – одна з головних рекомендацій новому президентові України для подолання епідемії СНІДу. Пропонується також розширити добровільне тестування на ВІЛ/СНІД, яким зараз охоплені лише вагітні і донори; запровадити загальнонаціональні програми обміну шприців та замісної терапії для ін’єкційних наркоманів; суттєво збільшити соціальну рекламу проти СНІДу, яка нині губиться в лавині телереклами алкоголю чи тютюну. Проект курсу дій для нового президента розробила неурядова організація “Трансатлантичні партнери проти СНІДу”. Як каже її президент, екс-директор відділу з питань Росії, України та Євразії Національної ради безпеки США Джон Тедстром, і в Сполучених Штатах, і в Україні існує не тільки загроза епідемії, але й можливість її зупинити:

“Ми у США працюємо вже майже 25 років, боремося з ВІЛ/СНІДом, у нас є свій досвід, ми робили помилки, у нас є свої успіхи. Не треба винаходити велосипед! Я дуже хочу, щоб Україна уникла такої трагедії, яка сталася в інших країнах, в тому числі у США!”

На думку представників “Трансатлантичних партнерів проти СНІДу”, відповідь колишньої української влади на загрозу не завжди була адекватною. Нова адміністрація президента Ющенка, вважають вони, має шанс підсилити боротьбу з епідемією і вже продемонструвала готовність до цього, створивши при уряді нову структуру за участю неурядових організацій – Національну координаційну раду з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Нагадаємо, за офіційними оцінками, в Україні інфіковано півмільйона людей, тобто кожен сотий. За прогнозами, до 2015 року число ВІЛ-позитивних українців подвоїться, а від СНІДу помре 300 тисяч чоловік. Лікування всіх нинішніх ВІЛ-інфікованих за сьогоднішньої вартості антиретровірусної терапії коштуватиме бюджету 5 мільярдів щороку – це вартість ще одного Пенсійного фонду України.

XS
SM
MD
LG