Спеціальні потреби

Круглий стiл: взаємини мiж бiзнесом i владою


Підприємці поки що не відчувають позитивних змін у підприємницькому кліматі, але мають намір змінити ситуацію і активно впливати на владу задля таких змін. Новій філософії взаємин бізнесу з владою був присвячений велелюдний “круглий стіл”, організований Радою підприємців України.

Переважна більшість підприємців вважають умови для розвитку малого бізнесу в Україні незадовільними. Про це свідчать результати опитування, проведеного на початку липня Радою підприємців. “Лідерами” в стриманні бізнесової активності опитані називають бюрократичні перепони і бездіяльність судів, відсутність чітких правил гри і заплутану податкову політику. Понад 70% підприємців зіткнулись у 2005 році з поборами та здирництвом – в них або прямо вимагали давати хабарі, або змушували “добровільно” перерахувати гроші до різних благодійних фондів. Понад 70% опитаних заявили, що їм відомі випадки “кришування” окремих фірм представниками силових структур. Більшість респондентів каже також, що не вважають роботу суддів незалежною та чесною.

Через півроку після приходу нової влади у бізнес-кліматі без перемін, -- констатує Ксенія Ляпіна, новий голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України:

«Поки що підприємці не відчули покращення клімату для підприємницької, для господарської діяльності, для інвестицій. Поки що вони дають або негативну, або нейтральну відповідь на питання, чи покращився клімат для ведення бізнесу, і переважна більшість. Тобто поки що позитивних змін вони не відчули».

Однак попри песимістичні оцінки нинішнього стану підприємництва, опитування виявило ще одну тенденцію – великий оптимізм стосовно діалогу між владою і бізнесом, який сьогодні ведеться. Переважна більшість опитаних переконані, що змін у соціально-економічній ситуації у їхньому регіоні можна досягти виключно шляхом діалогу влади з бізнесом. Бізнес до діалогу дозрів, а влада поки що дослухається і реагує. “Тільки тиск на владу робить владу ефективною”, -- підкреслює радник президента України з економічних питань Олександр Пасхавер:

[переклад з росiйської] “Коли ми говоримо, що підприємець беззахисний перед владою, то я сказав би моя думка полягає в тому, що якщо він беззахисний, то він сам у цьому й винен. Тому що влада настільки поширюватиме свою агресивність, наскільки не зустрічатиме опору”.

Підприємці кажуть – механізм діалогу працює, є вже деякі конкретні результати.
Щойно Раді підприємців при Кабміні вдалося погасити пожежу, яка ще не встигла розгорітися, у зв`язку з планованим підвищенням вартості тарифів на використання питної води. З 15 липня урядова постанова мала набрати чинності, але активна позиція підприємців змусила Кабмін переглянути своє рішення. І головний трофей підприємницької спільноти – відновлення умов спрощеної системи оподаткування для малого бізнесу. Зараз Рада підприємців разом з Держкомпідприємництва розробляє закон, який закріпить спрощену систему:

«Законодавчо треба швидко закріпити цю спрощену систему, тому що це гарантована державна підтримка на початку бізнесу», -- каже заступник голови Держкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва Ольга Сахненко. За її прогнозом, законопроект про спрощене оподаткування, в якому буде витриманий баланс між державними інтересами та інтересами малого бізнесу, внесуть на розгляд Верховної Ради одразу ж після парламентських канікул, у вересні.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG