Спеціальні потреби

Протистояння у Верховній Раді


Сьогодні законодавці так і не змогли розглянути пакет законів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі. Опозиція заблокувала роботу парламенту, вимагаючи перш ніж голосувати закони по СОТ, позбавити мандата депутатів-сумісників.

Закони по СОТ в обмін на звільнення депутатів-сумісників. Таку тактику обрала опозиція з комуністів, об`єднаних соціал-демократів і регіоналів, заблокувавши роботу Верховної Ради. На вечірньому засіданні у вівторок парламент мав розглянути пакет із чотирнадцяти законопроектів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі. Агітувати законодавців голосувати за цей пакет до парламенту прибув президент разом з прем`єр-міністром і членами уряду. Віктор Ющенко, виступаючи з президентської ложі, закликав Верховну Раду, попри ідеологічні розбіжності, підтримати закони по СОТ в ім`я національних інтересів України:

«Друзі, зараз мова йде не про кольори. Зараз мова не йде про ідеологію. Зараз мова йде про те, що ринок, який довкола України існує, буде опанований Україною. Ми будем говорити на одній абетці, ми будем працювати на одних правилах. Ми можемо так жить, щоб наші прекрасно створені в Україні літаки можна було приземлить у Парижі на виставці і нікого не бояться, що їх арештують, і в нас немає права, норми захистити свої національні права. І тому, шановні друзі, я звертаюся незалежно від того, відноситься депутат до проурядової більшості чи не проурядової більшості – я до кожного з вас звертаюся як до громадянина України – підтримайте ці надзвичайно актуальні для національних інтересів закони».

Серед аргументів, наведених Ющенком – 8 мільярдів гривень товарообороту, які Україна, не будучи членом СОТ, програє щороку. Півтора мільярда гривень, на які підвищить український експорт членство в цій організації, і антидемпінгові переслідування, яких дасть змогу уникнути. Глава держави нагадав також, що до СОТ входять сьогодні 148 країн і що це -- 95% всієї світової торгівлі. «Серед наших сусідів Молдова член Світової організації торгівлі, набагато динамічніше в переговорах іде Росія, членом СОТ є Грузія. Кожна країна виграла дебати із Світовою організацією торгівлі», -- наголосив президент.

Однак після виступу Вiктора Ющенка трибуна Верховної Ради не була розблокована, а опозиція продовжувала скандувати «Ганьба» і «Сумісників – геть».

Після оголошеної перерви ситуація не змінилась, і зрештою спікер Володимир Литвин змушений був закрити засідання Верховної Ради, перенісши розгляд пакету законопроектів на наступний день. При цьому він висловив сподівання, що в середу блокування трибуни не повториться, оскільки, як він повідомив, 4 сумісники вже подали заяви про складення з себе депутатських повноважень.

Як стало відомо пізніше, серез цих чотирьох, зокрема, секретар Ради з нацбезпеки і оборони Петро Порошенко.

Проте, як заявляють лідери опозиції, блокувати трибуну вони мають намір доти, доки серед депутатів залишатиметься бодай один сумісник. Прем`єр-міністр заявила, що до ранку середи в її уряді не повинно залишитися сумісників. Водночас, як підкреслила Юлія Тимошенко, проблема депутатів-сумісників для Верховної Ради не нова, і опозиція, на її думку, просто використовує це як привід для політичного протистояння.

Нагадаємо – ухвалити законопроекти, необхідні для вступу до СОТ, для України критично важливо ще до початку парламентських канікул. В противному разі перспектива членства в цій організації до наступного року стає нереальною.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG