Спеціальні потреби

Сорос коментує ситуацію в Українi


Український уряд має негайно закрити тему перегляду результатів приватизації. Про це заявив американський фінансист Джордж Сорос. Сьогодні він перебував у Києві, де зробив декілька коментарів щодо інвестиційного клімату в Україні та розповів про свою роль у помаранчевій революції.

Американський мільярдер і філантроп Джордж Сорос приїхав до Києва на відкриття нового проекту. Заснований ним фонд “Відродження” фінансуватиме Європейський дебатний форум. В його рамках фахівці обговорюватимуть різні аспекти інтеграції України до структур ЄС. Сорос не був Києві майже рік. З того часу, на його думку, атмосфера в країні змінилася на краще. Принаймні цього разу ніхто не облив його майонезом, каже Сорос:

«Голова президентської адміністрації тоді організував проти мене цілу кампанію в пресі. Вони розіслали в мас-медіа свої темники з інформацією про мене, які мали виконували газети та телестанції. Коли я приїхав у Крим раптово на ремонт закрили орендований нами зал і ми не могли провести конференцію».

Такої уваги колишньої влади Сорос заслужив, як вiн припускає, за критику президента Кучми. Той, мабуть вважав, що мільярдер фінансує українську опозицію. Сорос це заперечує. Як і звинувачення у тому, що саме на його гроші робилася помаранчева революція. Він каже, що не є прихильником радикальних змін:

«Насправді я не вірю в революції. Поступові, мирні та в рамках закону набагато краще, ніж будь-яка революція. І це стосується і Росії».

Хоча Сорос визнає, що уважно слідкував за подіями в Україні під час виборів. І навіть, зізнається, що бажав перемоги людям на Майдані. Оскільки вважає виступ громадян проявом демократії.

Сорок торкнувся також теми приватизації та інвестиційного клiмату в Українi:

«Дуже важливо нарешті поставити крапку у перегляді результатів приватизації. Це створює ситуацію невизначеності. Інвестори цього не люблять. Затягування цього питання негативно позначається на інвестиційному кліматі в Україні. Я думаю ваш уряд знає це і працює над цим питанням. Щоб принаймні зменшити кількість підприємств, приватизацію яких переглядатимуть».

Сам Сорос не буде інвестувати гроші в українську економіку. Але не тому, що вважає це не вигідним. Просто через поважний вік він вже відійшов від справ. Хоча не виключає, що менеджери його інвестиційного фонду розглядають таку можливість. Для цього треба дві умови – гарантувати стабільні умови та зняти велику кількість обмежень для ведення бізнесу.

Фонд “Відродження” в першу чергу фінансуватиме в Україні програми підтримки свободи слова та боротьби із корупцією.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG