Спеціальні потреби

Чи була ПАРЄ надто пасивною пiд час помаранчевої революцiї?


Київ - 6 травня. Рада Європи поводилася неадекватно під час помаранчеовї революції в Україні – таку тези єропейські парламентарі запропонували визнати на минулій сесії ПАРЄ. Про це повідомив голова української делегації у цій організації Борис Олійник. Він також каже, що Рада Європи поки не зніматиме моніторинг з України.

На останнiй сесії ПАРЄ українське питання не стояло, втім про Україну таки згадували. Зокрема деякі європейські парламентарі вважають, що Рада Європи пасивно повелася у період помаранчевої революції, і не зіграла ролі у врегулюванні конфлікту. Відповiдні висновки пропонує зробити швейцарський депутат. Говорить Борис Олійник, голова постійної делегації ВРУ в ПАРЄ:

«Гросс – представник Швейцарії – зареєстрував законопроект, в якому пропонує визнати, що Рада Європи повелася неадекватно у тій напруженій ситуації, яка скалался в Україні після другого туру виборів».

Також депутати обговорювали і те, що Рада Європи може зробити для України зараз, після того як президент Ющенко виступив на сесії у Стразбургу і закликав ПАРЄ контролювати принципові перетворення в Україні. Знову Борис Олiйник:

«Боротьбі з корупцією, розвитку громадського суспільства, свобода ЗМІ. Забезпечення наступних виборів у відповідності до європейських стандартів, з`ясування осбтавин смерті журналіста Гонгадзе».

За словами членів української делегації, Рада Європи поки не збирається знімати монітринг з України, хоча б через те, що Україна досі не виконала всі обіцянки взяті при вступі до цієї організації десять років тому. Нині доповідачів ПАРЄ по Україні хвилює питання про вступ у дію конституцінйої реформи, оскільки там є положення, які суперечать єропейській практиці – говорить Віталій Шибко:

«Вони занепокоєні, що можливі зміни до Конституції призведуть до імперативного мандату, що позбавляє прав депутата і що не визначена функція прокуратури, яка буде здійснювати загальний нагляд. Це неприйнятно для країн європейської співдружності».

Те, що Рада Європа має намір і далі активно слідкувати за перетвореннями в Україні, доводить і візит до України нового президента ПАРЄ Рене ван дер Ліндена, який призначений на першу половину липня. Разом з ним до України приїдуть лідери п`ятьох найбільших політичних фракцій ПАРЄ.

XS
SM
MD
LG