Спеціальні потреби

Білий дім: розвідслужби не мали консенсусу в оцінці повідомлень, що Кремль міг призначати винагороду за вбивства військових США


Кейлі Макенані, брифінг 29 червня 2020 року
Кейлі Макенані, брифінг 29 червня 2020 року

Президента США не інформували про надходження повідомлень, що Росія, буцімто, стоїть за призначенням винагороди талібським бойовикам за успішні напади на американських військових. Про це заявила речниця Білого дому Кейлі Макенані під час брифінгу для преси в понеділок.

Вона пояснила це тим, що серед представників розвідувальної спільноти США були розбіжності в оцінці достовірності таких повідомлень. «В розвідувальний спільноті немає консенсусу стосовно цих звинувачень і, насправді, є розбіжності між деякими представниками розвідслужб в оцінці достовірності повідомлень», - наголосила Макенані.

У своєму твіті президент США Дональд Трамп висловив сумнів у достовірності цих повідомлень.

«Розвідка щойно доповіла мені, що вони не вважали інформацію такою, що заслуговує на довіру і тому не повідомили її мені, або віце-президентові. Можливо, це ще одна фабрикація про Росію, можливо несправжні новини @nytimesbooks хочуть, щоб республіканці мали поганий вигляд», - написав Трамп у неділю.

Американські законодавці вимагали пояснень від Білого дому стосовно інформації, оприлюдненої The New York Times в п‘ятницю, де йшлося, що Трамп в лютому отримав дані про те, що російська розвідка ГРУ пропонує таємні виплати бойовикам, пов‘заним з Талібаном за вбивства військових США, чи союзників в Афганістані. Associated Press повідомляло, посилаючись на інформацію від посадовців США, що адміністрація знала про такі дії Росії ще на початку 2019 року.

Головний речник Пентагону Джонатан Гоффман в своїй заяві в понеділок відзначив, що Пентагон «продовжує оцінювати розвіддані» про російські зловмисні дії проти США та союзників в Афганістані, але наразі «немає підтверджуючих доказів, щоб надати силу звинуваченням, озвученим у відкритих джерелах».

Директор Національної розвідки Джон Реткліфф, Радник з питань національної безпеки США Роберт О‘Браєн та голова служби Білого дому Марк Медоуз провели брифінг для конгресменів від Республіканської партії в понеділок.

Реткліфф та директор ЦРУ Джина Гаспел в своїх заявах, виданих у понеділок, виступили на підтримку того, як було вчинено з розвідданими і засудили витоки інформації.

«Вибіркові витоки таємної інформації шкодять життєво важливій міжвідомчій роботи зі збору, оцінки та зменшення загроз а також наражають на ризик наші сили. Це також злочин», - йдеться в заяві Реткліффа.

За результатами брифінгу, двоє з законодавців Майкл Маккол та Адам Кінзінгер заявили, що їх «поінформували про те, що триває перевірка з визначення достовірності цих повідомлень і ми переконані, що потрібно провести розгляд перед вжиттям дій у відповідь».

У вівторок планується проведення відповідного брифінгу для конгресменів-демократів.

Дивіться також: Як у США реагують на повідомлення про те, що російська розвідка нібито пропонувала гроші бойовикам Талібану за вбивства військових США.Відео

XS
SM
MD
LG