Спеціальні потреби

Протистояння Росії та Китаю - основні теми визіту держсекретаря США до Європи


Держсекретар США Майк Помпео з дружиною прибули до Чехії, 11 серпня
Держсекретар США Майк Помпео з дружиною прибули до Чехії, 11 серпня

У вівторок держсекретар США Майк Помпео прибув до Праги - першої зупинки в турне по Центральній Європі, що триватиме до 15 серпня і включатиме також візити до Словенії, Австрії та Польщі.

В Чехії Помпео планує зустрітись з прем‘єр-міністром країни і обговорити питання співпраці в сфері енергетики та ініціативи Трьох морів. В.о. помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Філіп Рікер заявив, що серед питань, на яких наголосить Помпео, є газпромівський проект «Північний потік 2» проти добудови якого виступають США. «Ми рішуче підтримуємо ці країни у пошуку альтернативних джерел, щоб вони диверсифікувались від Росії», - заявив Рікер, пише Голос Америки. В Чехії Помпео також виступить з промовою в парламенті.

В Словенії Помпео планує підписати декларацію з технологій 5 покоління. США виступають проти політики Китаю з «інфільтрації мережі високих технологій». Протягом минулого року європейські країни, включаючи Польщу, Естонію та Чехію, підписали допомленість зі США про недопуск постачальників 5G, яких контролює іноземний уряд. Це фактично виключає китайську компанію Huawei. Словенія приєднається до ініціативи США з «Чистої мережі 5G».

Останньою зупинкою європейського турне Помпео стане Польща, де головний американський дипломат, серед іншого, обговорить з керівництвом країни нещодавно підписану угоду Про посилення оборонної співпраці, що надає можливість США розмістити на ротаційній основі 1000 військових в країні, щоб «посилити стримування Росії, зміцнити НАТО», цитує американського посадовця Голос Америки.

Минулого тижня Пентагон оголосив про рішення розмістити в Польщі передовий штаб V Корпусу Сухопутних сил США. Там перебуватиме біля 200 військовослужбовців США на ротаційній основі, йдеться у повідомленні Сухопутних сил США в Європі.

4 серпня генерал Сухопутних сил США Джеймс МакКонвіль взяв участь у церемонії підняття прапора V Корпусу в Польщі.

«Введення в дію додаткового штабу Корпусу надасть необхідний рівень командування та контролю, сфокусований на синхронізації Сухопутних сил США, тактичних формувань країн-союзників та партнерів, що діють в Європі. Це зміцнить взаємодію Сухопутних сил США в Європі та Європейського командування США з союзниками та партнерами в сфері просування стабільності та безпеки в регіоні», - заявив МакКонвіль.

Раніше Пентагон оголосив, що розмістить ще 1 000 військових в рамках ротації в Польщі на додаток до 4 500 американських військових, які вже перебувають в країні на ротаційній основі, пише AFP.

Дивіться також: Вибори в Білорусі: реакції західних лідерів. Відео

Вибори в Білорусі: реакції західних лідерів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

XS
SM
MD
LG