Спеціальні потреби

Держдеп: наша мета не дозволити Росії використати енергію як геополітичну зброю проти України, чи інших


Речник Держдепу Нед Прайс
Речник Держдепу Нед Прайс

«Наша мета - щоб Росія не змогла використати енергію в якості геополітичної зброї проти України, чи іншої країни». Про це заявив речник Державного департаменту Нед Прайс відповідаючи на питання стосовно позиції США щодо добудови «Північного потоку-2». Все ж, він відзначив, що фізичній добудові трубопроводу важко запобігти.

США використовуватимуть санкції та дипломатію, щоб запобігти політичному використанню проекту, заявив посадовець. Питання «Північного потоку-2» буде обговорюватись під час зустрічей президента США Джо Байдена та держсекретаря США Ентоні Блінкена, які перебувають цього тижня в Європі.

Зокрема, зауважив речник, держсекретар США Ентоні Блінкен неодноразово обговорював питання «Північного потоку-2» з міністром закордонних справ Німеччини Гейко Маасом а також з українськими посадовцями, включаючи президента Володимира Зеленського та міністра закордонних справ Дмитро Кулебу.

«Наша мета залишається, і ми будемо робити все для цього - шляхом санкцій а також шляхом дипломатії та співпрації з нашим близьким союзником - Німеччиною, з Україною та іншими країнами в регіоні, щоб цей трубопровід не використовували з політичною метою», - додав речник.

Прайс відзначив, що в Конгресі США існує потужна згода обох партій щодо питання «Північного потоку-2».

«Північний потік-2» було одним із центральних під час слухань за участю Держсекретаря Блінкена в Комітеті міжнародних відносин Палати представників США, що відбулись в понеділок. Зокрема, конгресмени критикували рішення Держдепу надати в звільнення від санкцій для компанії Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варінга. Блінкен запевнив конгресменів, що виключення може бути скасоване.

Також в понеділок, перед європейським турне Байдена, лідер опозиційної Республіканської партії в Конгресі Кевін МакКарті а також інші конгресмени-республіканці звернулись з листом до президента. Вони заявили, що трубопровід стане «подарунком» Путіну і поставить Америку у невигідне становище.

«Ця дія, в результаті якої більше російського природного газу дістанеться Європи, також поставить ресурси США в невигідне конкурентне становище, принесе втрату американських робочих місць, зменшить геополітичний вплив Америки», - йдеться в листі.

Під час брифінгу Прайс ще раз засвідчив позицію США щодо того, що «це російський геополітичний проект, який загрожує енергобезпеці Європи та шкодить безпеці України, східному флангу НАТО та партнерам».

Він зауважив, що минулий пакет санкцій проти газпромівського проекту став наймасштабнішим, адже було видано кроки щодо блокування дев‘яти російських державних кораблів а також суден долучених до проекту.

Дивіться також: Як зменшити шкоду від «Північного Потоку-2» та підтримати Україну: заява Блінкена, оцінки експертів у США. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG