Спеціальні потреби

МВФ побачив ризик погіршення умов міжнародних запозичень, через прийняття пакету стимулів у США


Міжнародний валютний фонд очікує, що масштабний економічний пакет, обсягом 1,9 трильйона доларів, прийнятий у США, сприятиме зростанню світової економіки, однак закликав країни з економіками, що розвиваються, бути готовими до ризиків раптового погіршення умов на міжнародних ринках запозичень.

Затвердження пакету економічних стимулів прискорить зростання економіки США на 5-6% впродовж наступних трьох років а це, в свою чергу стимулюватиме відновлення економіки і в інших країнах. Такими оцінками поділився речник МВФ Джеррі Райс під час брифінгу для преси в четвер.

«Більшість країн отримають переваги із посилення попиту у США як на сировину так і на імпортні товари та послуги. Це допоможе світовому зростанню та відновленню», - наголосив він.

Водночас, він назвав реалістичним можливе різке посилення ставок на запозичення у доларах. Це може негативно позначитись на здатності країн, з економіками, що розвиваються, позичати гроші на міжнародному ринку.

«Теперішні надзвичайно низькі ціни на доларове фінансування свідчать, що необхідно обережно ставитись до ризику раптового настання більш жорстких умов фінансування» - заявив Райс.

Країни з ринками, що розвиваються особливо ті, де є фінансові ризики, а торговельні зв‘язки зі США слабкі, повинні мати готову політику дій у випадку ризиків погіршення і можливого погіршення умов фінансування
Речник МВФ

Щоб збільшити прогнозованість на ринках, Райс закликав центробанки США та інших розвинених країни «продовжити політику чіткого інформування ... стосовно їхніх оцінок економіки та змін у поглядах на купівлю активів та політики відсоткових ставок, щоб уникнути непередбачуваного погіршення умов на фінансовому ринку».

А країни, з економіками, що розвиваються, зауважив посадовець, мають бути готовими до раптового погіршення ситуації.

«Країни з ринками, що розвиваються особливо ті, де є фінансові ризики, а торговельні зв‘язки зі США слабкі, повинні мати готову політику дій у випадку ризиків погіршення і можливого погіршення умов фінансування».

Раніше на ризик того, що значні економічні стимули у США можуть згодом призвести до обмеження доступу до міжнародних фінансів для деяких країн, наголошували оглядачі, зокрема колишній міністр фінансів США Леррі Саммерс.

Значні бюджетні вливання у США можуть прискорити інфляцію. Тоді Федеральний резерв мусить реагувати швидко - вводити високі ставки, що зменшить доступ до міжнародних запозичень для країн з економіками, що розвиваються.

Така ситуація вже була в 2013 році, зокрема вказував колишній заступник Директора МВФ Десмонд Лахман в колонці для видання The Hill.

В 2013 тогочасний голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив про необхідність зупинити програму викупу облігацій США. Інвестори сприйняли ці заяви, як сигнал, що ставки зростатимуть і почали виводити кошти з ринків з економіками, що розвиваються. Ця криза отримала назву «taper tantrum» (істерія на звуження - прим. ГА)

В своєму нещодавньому звіті щодо перспектив економіки світу, Організація економічного співробітництва та розвитку назвала повторення «істерії на звуження» серед ризиків для країн, з економіками, що розвиваються.

«Особливий ризик для країн з економіками, що розвиваються, - пишуть дослідники, - це те, що зростання доходності облігацій США може обернутись відтоком капіталу, посиленням коливань валютного курсу і повторенням «істерії на звуження» на кшталт 2013 року».

Однак, економісти зазначили, що залежність таких країн від іноземних запозичень є меншою ніж в 2013 році, а значні заощадження приватного сектору мають компенсувати державні запозичення, що зменшить шкоду від відтоку капіталу.

Україна, яка належить до країн з ринками, що розвиваються, планує запозичити більше 1,4 мільярда доларів США на міжнародному рмнку шляхом випуску єврооблігацій цього року, повідомляють ЗМІ.

Дивіться також: Коли можуть запровадити «вакцинні паспорти»? Чому занепокоєні правозахисники?

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG