Спеціальні потреби

У США відзначають 11-ту річницю 9/11


У Сполучених Штатах 11 років тому, 11 вересня 2001 року, терористи захопили чотири пасажирські літаки, які вони направили на встановлені ними цілі.

Перші два лайнери врізалися у вежі-близнюки Світового торговельного центру в Нью-Йорку. Третій літак аль-кайдівці-смертники скерували у Пентагон, біля Вашингтона. Четвертий літак, завдяки спротиву пасажирів, не досяг наміченої цілі, яка, згідно з припущеннями, була Білий дім або будинок Капітолію, і розбився на полі біля містечка Шенксвілл у штаті Пенсільванія.

Сьогодні у різних містах і містечках США американці відзначають річницю найгірших в історії їх країни терактів, в результаті яких загинуло майже три тисячі людей.

Поминальні церемонії у Білому домі і Пентагоні, які почалися хвилиною мовчання, очолили президент Барак Обама і перша леді Мішель Обама. У Шенксвіллі промовлятиме віце-президент Джозеф Байден. На відміну від попередніх років, у пам’ятних заходах у Нью-Йорку цього року не братимуть участі народні обранці. Родичі та колеги загиблих в атаках на Світовий торговельний центр, як також рятівників, читатимуть прізвища всіх жертв того трагічного для Америки дня з трибуни біля меморіалу, встановленого на території «ґраунд зіро» (ground zero), де стояли хмарочоси.

Тим часом у понеділок, мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ оголосив про укладення угоди про фінансування і відновлення будівництва на території «ґраунд зіро» Меморіального музею, присвяченого подіям 9/11.

Реалізація проекту припинилася через суперечки між фондом, який контролює музей, та урядовим портовим управлінням Нью-Йорка і Нью-Джерзі (Port Authority of NY-NJ), яке є власником території, на якій споруджують новий Світовий торговельний центр.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG