Спеціальні потреби

Макрон називає цинічними спроби Росії пов’язати Україну з терористичними нападами під Москвою


Російський президент Владімір Путін у телезверненні на другий день після нападу під Москвою не згадав Ісламську державу і не говорив про Таджикистан, громадянами якого називають підозрюваних нападників, але говорив про Україну.
Російський президент Владімір Путін у телезверненні на другий день після нападу під Москвою не згадав Ісламську державу і не говорив про Таджикистан, громадянами якого називають підозрюваних нападників, але говорив про Україну.

Заяви російських посадовців після терористичного нападу 22 березня у місті Красногорск біля Москви лунають як намагання використати подію для додаткових виправдань війни проти України, хоча низка ознак вказує на зв’язок з ісламізмом.

Я вважаю це було б цинічно і контрпродуктивно для самої Росії та безпеки її громадян використовувати цей контекст і повертати його проти України.
Еммануель Макрон

Організація Ісламська держава одразу заявила про свою відповідальність за стрілянину і пожежу в підмосковному розважальному центрі, де загинули принаймні 137 людей і ще понад 180 зазнали поранень.

Розвідувальні служби США наголосили, що підтверджують причетність ісламістських терористичних груп.

“Ісламська держава несе повну відповідальність за цей напад. Там не було жодної української причетності”, - заявила речниця американської Ради національної безпеки Адріен Ватсон.

Президент Франції Еммануель Макрон 25 березня заявив, що Росія стала жертвою нападу ісламістів, і що угруповання причетне до стрілянини під Москвою нещодавно намагалося вчинити теракти у Франції.

"Відповідальність за цей напад взяла на себе Ісламська держава і інформація, якою володіємо ми, служби, а також наші головні партнери, вказує, що до цього нападу підбурило утворення Ісламська держава... Я вважаю було б цинічно і контрпродуктивно для самої Росії і для безпеки її громадян використовувати цей контекст і повертати його проти України", - сказав президент Макрон.

Але тим часом в Росії на різних рівнях пролунали натяки на можливу причетність України, які негайно і категорично відкинув український президент Володимир Зеленський.

Напрямки російських заяв сформував зокрема президент Владімір Путін, який 23 березня у першому виступі щодо кривавих подій.

Він уник згадки організації “Ісламська держава”, яка заявила про свою відповідальність і оминув те, з якої країни походять затримані підозрювані нападники, чотирьом з яких вже висунули звинувачення.

Натомість у тому короткому виступі Путін стверджував, що затримані буцімто “рухалися в бік України” і додав, що “за попередніми для них з української сторони було підготоване вікно для переходу державного кордону”.

Російські державні джерела назвали імена чотирьох підозрюваних нападників, яких показали в суді з ознаками поранень: Далерджон Мірзоєв, Саідакрамі Муродалі Рахабалізода, Шамсідін Фарідуні і Мохаммадсобір Фаізов.

Згідно з попередніми повідомленнями вони походять з Таджикистану.

У Кремлі повідомили, що 24 березня Путін розмовляв телефоном з президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном і в короткому викладі розмови задано, що спеціальні служби Росії і Таджикистану тісно співпрацюють “у справі протидії тероризму, і ця робота буде пожвавлена”.

Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила багатотиражній російській газеті Комсомольская правда, що США використовують "опудало - Ісламську державу" для, як вона висловилася, “прикривання підопічних” у Києві і зауважила, що Америка підтримувала афганських моджахедів, які воювали проти військ СРСР у 1980-х роках і Афганістані.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав журналістам, що Москва не може коментувати можливу причетність Ісламської держави поки триває слідство.

Він також відмовився говорити про інформацію спецслужб США, якою Вашингтон ділився з Москвою, назвавши це “чутливою” темою.

Міністерство закордонних справ України одразу після нападів застерегло, що нові російські звинувачення у Києві вважають “спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства”.

XS
SM
MD
LG